Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Benedikt XVI. praznuje 90. rojstni dan

Deli na:
Papež Benedikt XVI. praznuje 90. rojstni dan

Za papeža Benedikta XVI. naj bi veljal opis Gloria olivae. - Foto: Reuters

Benedikt XVI., prvi papež, ki se je upokojil, danes praznuje 90. rojstni dan.

Nemec bo okrogel jubilej v svojem slogu praznoval skromno. Danes naj bi se predvsem posvetil veliki noči, največjemu krščanskemu prazniku, rojstni dan pa bo z bratom Georgom in prijatelji praznoval v ponedeljek.

Kot je pojasnil njegov 93-letni brat Georg, si Benedikt želi skromnega praznovanja. "Zjutraj bomo šli k maši, opoldne bomo dobro jedli, sledil bo počitek in nato večerna molitev," je opisal potek dneva, ko bo Benedikt dopolnil 90 let. Ta dan bodo z njim poleg brata še njegove gospodinje in osebni tajnik, nadškof Georg Ganswein.

Ker njegov rojstni dan letos sovpada z veliko nočjo, mu je njegov naslednik, papež Frančišek, voščil že v sredo.

Na ponedeljkovo praznovanje Josepha Ratzingerja v Vatikanu naj bi poleg Georga in peščice prijateljev prišli še bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer ter delegacija tradicionalnega združenja strelcev iz njegove rodne Bavarske.

Georg, ki živi na Bavarskem, a brata pogosto obišče, vsak dan pa se slišita po telefonu, Benediktu XVI. želi le eno. "Da bi mu dragi Bog naklonil še nekaj let in da bi mu bilo prihranjeno trpljenje, dokler ne bo odšel v večno življenje."

Benedikt XVI. se je s položaja umaknil pred štirimi leti. Odtlej živi odmaknjeno in v molitvi v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu.

Njegovi sodelavci, vključno z Gansweinom, pravijo, da je vse bolj šibkega zdravja, a še vedno zelo bistrega uma. Ganswein je nedavno za italijanski časnik La Repubblica razkril, da pri hoji uporablja hoduljo in da je opustil igranje klavirja, ker mu roke ne služijo več dovolj dobro.

Še vedno je tudi v stikih s Frančiškom. Kot je pojasnil njegov biograf Peter Seewald, Frančišek Benedikta, ki ga še vedno zanimajo teološke teme, občasno povpraša za nasvet. "Papež se ne more kar upokojiti. Ni upokojenec, ki bi zdaj gojil vrtnice," je pojasnil. 80-letni Frančišek pa je glede sobivanja dveh papežev dejal: "To je, kot bi živeli z dedkom, modrim dedkom."