Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pakistanci rušijo bin Ladnov zadnji dom

Deli na:
Pakistanci rušijo bin Ladnov zadnji dom

Foto: Arhiv Reporterja

Pakistanske varnostne sile so v soboto začele rušiti trinadstropni kompleks v mestu Abotabad, kjer je več let pred smrtjo živel vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden. Doslej so porušili več kot polovico kompleksa, danes pa so dela ustavili. Bin Ladna so pripadniki ameriških enot maja lani ubili prav v tem kompleksu.

Rušenje se je začelo v soboto, nadaljevalo pa se je tudi ponoči in danes dopoldne. Dela so bila zaradi neznanih razlogov ustavljena okoli poldneva, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedale priče, so pakistanske enote v soboto pripeljale težke stroje in blokirale dostop do kompleksa. Novinarji tako niso smeli posneti fotografij rušenja.
 
Dela je spremljalo 500 policistov, pri čemer so nekateri vzpostavili zunanji kordon, medtem ko so bili vojaki nameščeni znotraj kompleksa.
 
Bin Laden je v kompleksu s tremi ženami, devetimi otroki in vnuki živel več let. Američani so ga v akciji manjše ekipe najelitnejših pripadnikov posebnih protiterorističnih enot ameriške mornarice SEAL ob podpori štirih helikopterjev ubili maja lani.
 
Vodja teroristične mreže je bil glavni krivec za najhujše teroristične napade v 21. stoletju z več tisoč mrtvimi. Po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 je za mnoge postal poosebljeno zlo, na drugi strani pa je predvsem med mladimi v arabskem svetu užival neverjetno avtoriteto.