zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pahor si je v Turčiji ogledal, kje je med pučem pokalo

Deli na:
Pahor si je v Turčiji ogledal, kje je med pučem pokalo

Foto: Twitter

Slovenski predsednik Pahor si je med obiskom turškega parlamenta v Ankari ogledal poškodbe, ki so nastale ob julijskem poskusu državnega udara.

Predsednik republike Borut Pahor se je včeraj v okviru uradnega obiska v Turčiji sestal s predsednikom turškega parlamenta Ismailijem Kahramanom, s katerim sta izmenjala stališča v zvezi z nadaljnjim razvojem odnosov med EU in Turčijo v luči aktualnih notranjepolitičnih razmer v Turčiji, so sporočili iz urada predsednika.

Kot so navedli, sta se strinjala o velikem pomenu izvajanja dogovora med EU in Turčijo na področju migracij, ki je pomembno prispeval k zmanjšanju nekontroliranega migracijskega toka iz Turčije v EU preko Zahodnega Balkana.

Ob tem je Pahor ponovno izrazil zaskrbljenost glede obsežnosti ukrepov, ki jih Turčija sprejema po julijskem poskusu državnega udara, ter glede učinkov teh ukrepov na vladavino prava in demokratični red v Turčiji.

Slovenski predsednik je še poudaril izreden pomen nadaljevanja konstruktivnega dialoga in sodelovanja med EU in Turčijo, ki sta pomembni partnerki v gospodarskem, varnostnem in migracijskem kontekstu.

Pahor in Kahraman sta se še strinjala, da je obisk slovenskega predsednika v Turčiji zelo pomemben za dvostranske odnose med državama, saj predstavlja nadaljevanje rednega dialoga na visoki politični ravni.



Kahraman je dejal, da je Slovenija zgled državam v regiji, in poudaril, da močno ceni zavezništvo med državama in podporo Slovenije Turčiji, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor si je v spremstvu Kahramana ogledal prostore parlamenta in prizorišče, kjer so vidne poškodbe, ki so nastale ob poskusu državnega udara.

Pahor se je prvi dan obiska sestal z gostiteljem, predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in predsednikom vlade Binalijem Yildirimom.

Pahor je na četrtkovi novinarski konferenci z Erdoganom izpostavil, da je v Ankari kot prvi predsednik ene izmed članic EU po poskusu državnega udara in da se bo zavzel za krepitev dialoga s Turčijo. Erdogan je ocenil, da je obisk Pahorja v Ankari izraz podpore in solidarnosti po neuspelem poskusu puča v Turčiji. Pogovore s Pahorjem pa je ocenil kot produktivne.

Predsednik bo uradni obisk v Turčiji sklenil v soboto s položitvijo venca ob nogometni areni v Istanbulu, kjer se je zgodil nedavni teroristični napad, v katerem je bilo ubitih 46 ljudi.