nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Padli demokratski kongresnik si je s 15-letnico izmenjaval vroča sporočila in fotografije

Deli na:
Padli demokratski kongresnik si je s 15-letnico izmenjaval vroča sporočila in fotografije

Anthony Weiner z odvetnikom zapušča sodišče - Foto: Profimedia

Nekdanji newyorški demokratski kongresnik Anthony Weiner je na sodišču priznal krivdo za prenos spolne vsebine mladoletnici.

Politik, ki naj bi s svojimi izpadi celo pripomogel h porazu demokratke Hillary Clinton na lanskoletnih predsedniških volitvah v ZDA, se bo moral registrirati kot spolni prestopnik.

Kazen mu bo izrečena 8. septembra in grozi mu kar do deset let zapora. Vendar pa so njegovi odvetniki dosegli dogovor s tožilstvom, da se ne bo pritožil na zaporno kazen v trajanju od 21 do 27 mesecev zapora in newyorška sodnica Loretta Preska bi mu lahko izrekla kazen tudi v tem okviru.

Weiner je od leta 1999 do leta 2011 zastopal newyorško okrožje v zveznem kongresu in se odlikoval kot glasen, uspešen in energičen politik. S položaja je moral odstopiti po izbruhu škandala zaradi izmenjave vročih sporočil in fotografij z ženskami na družbenih medijih.

Leta 2013 se je skesan potegoval za newyorškega župana in uvodoma celo vodil v anketah, dokler ni prišlo na dan, da je s podobnim početjem nadaljeval tudi po odstopu iz kongresa.


FBI je nato septembra lani sprožil preiskavo, ker je 15-letnica iz Severne Karoline za spletni DailyMail priznala, da si z newyorškim politikom izmenjava vroča sporočila in fotografije.

Zgodba bi ostala v lokalnih okvirjih, če Weiner ne bi bil poročen s tesno sodelavko Clintonove Humo Abedin. FBI je na Weinerjevem računalniku odkril zalogo ženine elektronske pošte, ki jo je prejela od Clintonove v času, ko je slednja vodila State Department.

Nekdanji direktor FBI James Comey, ki je nekaj tednov pred tem sklenil preiskavo spornega ravnanja z uradno elektronsko pošto Clintonove, je kongres konec oktobra obvestil, da se preiskava nadaljuje zaradi odkritja nove pošte.

Demokrati na čelu s Clintonovo in njenim soprogom, nekdanjim predsednikom ZDA Billom Clintonom so še danes prepričani, da jih je Comeyjevo obvestilo kongresu, ki je končalo v medijih, stalo zmage na volitvah.

Weiner je na sodišču s solzami v očeh sodnici včeraj povedal, da si je zaradi svoje bolezni, s katero se je soočil šele lani jeseni, uničil politično kariero, uničil je družino in prijatelje. Vsem se je opravičil, tudi mladoletnici in dejal, da nima opravičila. Od lanske jeseni naj bi se zdravil.