Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Padajoči funt je pocenil počitnice turistom na Otoku

Deli na:
Padajoči funt je pocenil počitnice turistom na Otoku

Foto: Getty Images

Tuji turisti, ki so te dni v Londonu, vidijo le malo znakov, ki bi kazali na kakšne velike spremembe po zgodovinski odločitvi Britancev za izstop iz EU. Še najbolj občutijo padec vrednosti funta, ki jim je občutno pocenil počitnice. Odločitev za brexit ima sicer v prvih tednih po referendumu pozitivne učinke na turistični sektor na Otoku.

Padec tečaja funta glede na dolar in evro je prinesel precejšnjo rast povpraševanja po turističnih obiskih Velike Britanije. Turizem je tako eden redkih sektorjev britanskega gospodarstva, ki bo očitno takoj doživel pozitivne posledice brexita.

To potrjuje tudi britanska turistična organizacija VisitBritain, ki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila, da ima turizem potencial, da izkoristi šibak funt. Rezervacije mednarodnih letov na Otok so v primerjavi z enakim obdobjem lani po referendumski odločitvi poskočile za skoraj 10 odstotkov, pravijo v organizaciji. Ob tem se vsaj na krajši rok omenja tudi rast nakupovalnega turizma.

Medtem ko se turisti fotografirajo pred pročeljem britanskega parlamenta in pred znamenitimi rdečimi telefonskimi govorilnicami, se po pisanju AFP le malo govori o tem, kaj v resnici pomeni zmaga zagovornikov izstopa iz povezave. Dejanski učinki izstopa se bodo za turiste z evropske celine pokazali šele, ko bo Velika Britanija dejansko izstopila iz povezave in ko bo jasno, kakšni bodo novi odnosi med državo in EU.

Toda kot pozitivno novico vsi razumejo padajočo vrednost britanskega funta, ki je ena prvih in najbolj vidnih posledic referendumske odločitve.

"Za moje počitnice je to odlično, kajti cenejše so iz minute v minuto", se je veselil Robbert de Reus, ki prihaja iz Middelburga na Nizozemskem.

Roberto Serraglia je s svojo družino pravkar prišel iz Cunea v severovzhodni Italiji. Potrdil je opažanja Nizozemca, kajti izračunal je, da "je v primerjavi z obdobjem pred glasovanjem, glede na padec, ki ga je doživel funt, počitnikovanje postalo za vsaj 15 odstotkov ugodnejše".

Niso pa vsi turisti imeli sreče z lovljenjem vala poceni britanske valute. Mednje spadata Erica Kim in njen soprog, ki prihajata iz Južne Koreje. Erica je obžalovala zamenjavo denarja še v predreferendumskem času. "Žalosti me, ker sem to storila, saj sem na ta način izgubila 400 funtov", se je pridušala.