Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ovse: Ukrajinske volitve prirejene v korist Janukoviča

Deli na:
Ovse: Ukrajinske volitve prirejene v korist Janukoviča

Foto: Reuters

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je nedeljske parlamentarne volitve v Ukrajini danes kritizirala kot "korak nazaj". Kot je ocenila, so bile namreč prirejene v korist vlade predsednika Viktorja Janukoviča, saj različne strani v predvolilni tekmi niso imele enakih pogojev.

Kot so izpostavili v Ovseju, je bilo tako predvsem zaradi "zlorabe administrativnih virov", poleg tega pa tudi zaradi nepreglednega vodenja kampanj in financiranja političnih strank ter zaradi neuravnoteženega poročanja medijev.

"Glede na zlorabo oblasti in pretirano vlogo denarja v volitvah se zdi, da je demokratični napredek v Ukrajini naredil korak nazaj," je menila vodja opazovalcev Parlamentarne skupščine Ovseja Walburga Habsburg Douglas in dodala, da "ni prav, da mora človek na obisk v zapor, da lahko sliši vodilno opozicijsko figuro v državi".

Samo glasovanje je sicer v nedeljo potekalo gladko in v skladu z demokratičnimi načeli, medtem ko je organizacija štetje glasov po zaprtju volišč ocenila negativno, saj ni potekalo transparentno.



"Ukrajinci so si zaslužili več od teh volitev. 'Oligarhizacija' celotnega procesa je pomenila, da so državljani izgubili svoje lastništvo nad volitvami, pa tudi zaupanje vanje," je izjavil predstavnik opazovalne delegacije Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Andreas Gross.

Izidi nedeljskega glasovanja po preštetju približno polovice glasov sicer kažejo, da je z okoli 35 odstotki glasov v prednosti Janukovičeva Stranka regij, medtem ko ima zavezništvo bivše premierke Julije Timošenko okoli 22-odstotno podporo.

Timošenkova na volitvah samih ni sodelovala, saj je bila oktobra lani obsojena na sedem let zapora zaradi obtožb o zlorabi položaja, ki pa jih tako ona kot Zahod kritizirajo kot maščevanje Janukoviča svoji glavni politični rivalki.