favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Osupljive razsežnosti požara pri Splitu: škode za najmanj 30 milijonov evrov

Deli na:
Osupljive razsežnosti požara pri Splitu: škode za najmanj 30 milijonov evrov

Foto: Bobo

Župan Splita Andro Krstulović Opara je na današnji seji splitskega mestnega sveta predstavil prve ocene škode julijskega požara na območju med Omišom in Splitom.

Kot je povedal, škoda znaša najmanj 220 milijonov kun (30 milijonov evrov). Povedal je še, da mesto Split ni bilo pripravljeno za boj proti temu velikemu požaru.

Požar, ki je izbruhnil 17. julija, so do konca pogasili 25. julija, zajel pa je 4500 hektarjev.

Prve ocene kažejo, da je požar povzročil za okoli 200 milijonov kun (27 milijonov evrov) škode na gozdovih ter okoli 20 milijonov kun (tri milijone evrov) na kmetijskih zemljiščih, je povedal Krstulović Opara na seji mestnega sveta, posvečeni požaru, ki je ogrozil vzhodna predmestja Splita.


Pojasnil je, da so doslej prejeli več kot 800 prijav škode, štiri petine pa odpadejo na gozdove in kmetijska zemljišča, petina na hiše in avtomobile. V požaru je zgorelo približno 15 stanovanjskih hiš in nekaj več avtomobilov.

Splitski župan je povedal, da so bili gasilci osredotočeni na zaščito ljudi in stanovanjskih objektov, ker je ogenj ogrozil več kot tisoč hiš.

Povedal je še, da se je požar hitro širil tudi zaradi zapuščenih zemljišč ter da bodo morali spremeniti odnos do okolja. Izpostavil je potrebo po boljših pripravah v primeru naravnih nesreč, kot so požari. Med drugim bodo iz letošnjega mestnega proračuna več sredstev naknadno namenili gasilcem.

Medtem s Hrvaške poročajo, da je več kot 100 gasilcem iz splitsko-dalmatinske županije ob pomoči gasilskih letal v ponedeljek uspelo lokalizirati požar pri Imotskem. Ogenj je zajel približno 25 hektarjev ob Rdečemu jezeru. Gasilci so tudi danes pozorni na tem območju, da ne bi veter znova razpihal ognja.