Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Osumljenka za umor diktatorjevega brata je mislila, da je v TV šovu

Deli na:
Osumljenka za umor diktatorjevega brata je mislila, da je v TV šovu

Kim Jong Nam - Foto: Profimedia

Indonezijka, ki so jo v Maleziji prijeli zaradi umora polbrata severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una, naj bi mislila, da sodeluje v skriti kameri.

Siti Aisyah, ena od osumljenih žensk, ki so jih prijeli po smrti Kim Jong Nama na letališču v Kuala Lumpurju, je preiskovalcem dejala, da je bil plačana za sodelovanje v televizijskem resničnostnem šovu, kjer sta ona in druga ženska prepričevali moške, naj zaprejo oči in jima pustijo, da jih z vodo poškropijo po obrazu.

To naj bi storili pri treh ali štirih moških in za vsakega naj bi jima plačali nekaj dolarjev. Zadnja tarča je bil Kim Jong Nam, polbrat severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una, ki je že pred leti pobegnil v tujino in je zadnje desetletje živel v Pekingu in Macauu.

Na letališču v Kuala Lumpurju je čakal na let v Macau, po srečanju z dvema ženskama pa je prišel do okenca za informacije in dejal, da potrebuje pomoč, ker so ga napadli. Med prevozom v bolnišnico je umrl. Malezijske oblasti sumijo, da je bil zastrupljen, enako trdijo tudi južnokorejski in ameriški obveščevalci.



Indonezijski podpredsednik Jusuf Kalla pravi, da je ženska, ki je poškropila Kima, po njegovem žrtev. Druga aretirana ženska je imela vietnamski potni list na ime Doan Thi Huong, policija pa je prijela tudi fanta Aisyahove.

Umor naj bi sicer po trditvah Južne Koreje izvedli agentki severnokorejske obveščevalne službe. V Maleziji želijo ugotoviti, s kakšnim strupom so ga ubili, severnokorejska stran pa naj bi nasprotovala obdukciji trupla in zahtevala, da ji ga predajo. V Kuala Lumpurju vztrajajo, da v Severni Koreji trupla ne bodo dobili, dokler ne bodo opravljene vse preiskave. Severnokorejski veleposlanik v Maleziji Kang Chol je že dejal, da bo Pjongjang zavrnil kakršnekoli rezultate obdukcije, ki jo bodo izvedli v Maleziji.

Kim Jong Nam je včasih veljal za naslednika očeta Kim Jong Ila, nato pa so ga leta 2001 dobili, ko je s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Po tem je padel v nemilost očeta in v domovino se ni več vrnil. Na Kitajskem je živel pod zaščito kitajskih oblasti.