900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Osumljenec za napad v Stockholmu je simpatizer Islamske države

Deli na:
Osumljenec za napad v Stockholmu je simpatizer Islamske države

Foto: Twitter

Osumljenec za petkov teroristični napad v Stockholmu, 39-letni Uzbekistanec, je simpatizer teroristov, med drugim skrajne skupine Islamska država (IS).

Poleg Uzbekistanca, ki so ga prijeli že nekaj ur po napadu, so danes aretirali še enega osumljenca.

V napadu z ukradenim tovornjakom je moški v petek popoldne zapeljal v množico na križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma ter se nato zaletel v trgovino. Po podatkih policije so bili ubiti štirje ljudje, 15 pa jih je bilo ranjenih. Med žrtvami napada so bili dva Šveda, Britanec in Belgijec.

Uzbekistanec je po navedbah tiskovnega predstavnika policije Jonasa Hysinga leta 2014 zaprosil za dovoljenje za bivanje na Švedskem, a so ga lani zavrnili. Služba, pristojna za migracije, se je junija lani odločila za njegov izgon. Ker države ni zapustil, ga je policija iskala, so še pojasnili na današnji tiskovni konferenci.

Švedska Dailies Expressen in Aftonbladet, ki sta v nedeljo objavila ime in fotografijo glavnega osumljenca, navajata, da gre za Rakhmata Akilova, uzbekistanskega gradbenega delavca, očeta štirih otrok.

Švedski premier Stefan Löfven je kasneje dejal, da ga to, da oblasti niso bile zmožne izgnati glavnega osumljenca za napad, frustrira. Izpostavil je, da bi moral zavrnitvi prošnje za stalno prebivanje slediti ali azil izgon. "Izboljšati moramo možnosti za zagotavljanje tega," je poudaril in dodal, da je treba ohraniti zaupanje v azilni sistem.

Švedsko tožilstvo pa je kasneje sporočilo, da so v povezavi z napadom zaradi suma terorističnih dejanj aretirali še drugega osumljenca.

Še naprej iščejo tudi morebitne sodelavce domnevnega napadalca. Policija je sicer v povezavi z napadom zaslišala že okoli 500 ljudi.



Švedska policija je sporočila še, da so na širšem območju Stockholma izvedli več racij. Pri tem niso hoteli komentirati, ali so bile povezane s petkovim napadom. Ena od racij je potekala v predmestju Sollentuna severno od Stockholma, je povedala tiskovna predstavnica policije Eva Nilsson, ki ni želela podati podrobnejših informacij.

V soboto zvečer so preiskali tudi stanovanje v južnem predmestju Stockholma Varberg, zasegli pa naj bi več predmetov, vključno s torbami za prenosne računalnike. To stanovanje naj bi nekaj ur pred napadom obiskal domnevni napadalec. Povezal naj bi se tudi na brezžično internetno omrežje.

Medtem so umaknili zadnje zapore na osrednji ulici za pešce Drottninggatan, kjer se je napad zgodil. Policija sicer nima konkretnih namigov o morebitnih novih napadih. "Tesno sodelujemo z Interpolom in Europolom," je povedal Hysing.

Na mirnem shodu proti terorizmu se je popoldan v Stockholmu zbralo več kot 20.000 ljudi. V spomin na žrtve so polagali cvetje in igrače ter prižigali sveče, spomnili pa so se jih tudi z minuto molka.

"Stockholm je naše mesto, mesto, na katero smo ponosni in kjer smo radi. Strah ne more vladati. Teror ne bo zmagal," je dejala županja mesta Karin Wanngard. "Namesto tega moramo razmišljati o prijaznosti in odprtosti, ki sta značilni za naše mesto," je še povedala. "Na tem moramo graditi," je poudarila.

Na shodu na glavnem mestnem trgu Sergels Torg, ki leži nedaleč stran od kraja napada, so nastopili različni švedski umetniki, ljudje pa so z rokami kazali znak za mir. Zastave so medtem še vedno spuščene na pol droga. V ponedeljek bo sicer tudi dan žalovanja.

Napad je danes med molitvijo angelovega čaščenja na Trgu svetega Petra obsodil tudi papež Frančišek. Molil je za žrtve in njihove svojce ter vse, ki trpijo zaradi vojne. Vojne so muka človeštva, je pred več tisoč verniki poudaril Frančišek, ki je ob petkovem napadu v Stockholmu obsodil tudi današnjega na koptske kristjane v Egiptu.