Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Osumljenec za napad v Parizu se je predal belgijski policiji

Deli na:
Osumljenec za napad v Parizu se je predal belgijski policiji

Foto: Profimedia

Teroristični osumljenec, ki ga francoske oblasti iščejo v povezavi s četrtkovim napadom na Elizejskih poljanah v Parizu, se je predal belgijski policiji.

To je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo francosko notranje ministrstvo. Tožilstvo v belgijskem Antwerpnu je kasneje pojasnilo, da moški ni povezan z napadom.

"Moški, za katerim so belgijske oblasti izdale tiralico, se je sam javil na policijski postaji v Antwerpnu," je povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Pierre-Henry Brandet. Tožilstvo v belgijskem Antwerpnu je kasneje pojasnilo, da moški ni povezan z napadom. "Moški je prišel na policijo, potem ko je opazil svojo fotografijo na družbenih omrežjih kot prvi osumljenec, povezan z napadom," so dodali.

Strelec, ki je na Elizejskih poljanah ubil policista, dva pa huje ranil, je z avtomatskim orožjem v četrtek zvečer nedaleč od Slavoloka zmage okoli 21. ure streljal na policijski kombi, potem ko se je z avtomobilom ustavil ob njem. Potem ko je ubil policista, je skušal peš zbežati, ob tem pa še naprej streljal na policiste. Pri tem je dva ranil, nato pa ga je eden ubil. Ob tem je bila po zadnjih podatkih huje ranjena nemška državljanka, katere stanje pa je stabilno. Mediji so pred tem poročali, da je bil lažje ranjen tuji turist.

Na družbenih omrežjih se je danes pojavil video posnetek napada, dolg devet sekund. Ob truplu napadalca pa so po navedbah preiskovalcev našli na roko napisano sporočilo, ki hvali skrajno sunitsko skupino Islamska država (IS). V avtu napadalca, ki ga AFP omenja kot 39-letnega Karima Cherufija, pa so našli Koran.


Francoski preiskovalci so medtem danes pridržali tri sorodnike ubitega napadalca. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa gre za običajen postopek v tovrstnih primerih. Belgijski notranji minister Jan Jambon je sporočil, da je bil napadalec francoski državljan.

Odgovornost za napad je prevzela IS, ki je prek svoje tiskovne agencije Amak v četrtek sporočila, da je bil napadalec Abu Jusif al Belgiki (Belgijec po arabsko). "Preiskava se nadaljuje, a lahko že potrdimo, da je storilec francoski državljan," je danes za televizijo VRT pojasnil belgijski minister.

Francoski premier Bernard Cazeneuve je sodržavljane po napadu danes pozval, naj se ne pustijo ustrahovati in manipulirati. "Naša naloga je, da se ne vdamo strahu, ustrahovanju in manipulacijam, ki bi koristile sovražnikom republike," je poudaril po sestanku sveta za nacionalno varnost, ki so se ga med drugim udeležili notranji minister Matthias Fekl, obrambni minister Fean-Yves Le Drian in zunanji minister Jean-Marc Ayrault.

Dejal je še, da napad ne bi smel vplivati na nedeljski prvi krog predsedniških volitev. "Nič ne sme ovirati tega demokratičnega trenutka, ki je temeljnega pomena za našo državo," je poudaril in Francoze pozval k enotnosti.

Napovedal je še, da bo za varnost ob francoskih predsedniških volitvah v prihodnjih dneh skrbelo več kot 50.000 policistov, v pripravljenosti bodo tudi posebne enote policije.