testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ostudni zločini talibanov: Ugrabljeno Caitlan so posilili in ji umorili hčerko

Deli na:
Ostudni zločini talibanov: Ugrabljeno Caitlan so posilili in ji umorili hčerko

Caitlin Coleman in Joshua Boyle - Foto: Facebook

Kanadčan Joshua Boyle je skupaj s ameriško soprogo Caitlan Coleman in njunimi tremi otroki po petletnem ujetništvu v Pakistanu v petek prispel v Toronto, je sporočila kanadska vlada.

Vrnitev družine so posebej pozdravili na zunanjem ministrstvu in ji zagotovili nadaljnjo podporo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po pristanku na letališču v Torontu je Boyle za medije spregovoril o "omejenosti in hudobi" talibanov, ki da so umorili njegovo hčer in posilili njegovo ženo. To je bilo njihovo maščevanje ta to, da je vsakič znova zavrnil njihovo ponudbo, je dejal Boyle, a ni razkril, kakšna je bila ta ponudba.

Družina ima za seboj hudo preizkušnjo in Boyle upa, da bo za preživele otroke zdaj končno lahko ustvaril varen dom in da bodo ti lahko nadoknadili vsaj nekaj izgubljenega otroštva, je njegove izjave še povzema AFP.


Leta 2012 sta se Boyle in Colemanova podala na pohod od Rusije preko srednjeazijskih držav do Afganistana. Pred Kabulom so ju zajeli talibani, ju odpeljali v Pakistan in v zameno za njuno življenje zahtevali, naj afganistanske oblasti prenehajo z usmrtitvami teroristov oziroma naj jih izpustijo.

Colemanova je potem v ujetništvu rodila kar tri otroke. Poleg dveh sinov, ki sta stara pet in dve leti, je letos povila še hčerko. Iz rok ugrabiteljev pa so mlado družino s pomočjo informacij ameriških obveščevalnih služb v sredo rešili pakistanski vojaki.

Boyle se nato ni hotel vkrcati na ameriško letalo, ki bi družino poneslo v ZDA, pač pa se je odločil za komercialno linijo iz Islamabada preko Londona v Kanado. Bal se je namreč, da bi ga utegnili Američani poslati v Guantanamo, ker je bil pred leti poročen s sestro enega od ujetnikov v tem zloglasnem oporišču.

Kanadski in ameriški uradniki so medijem zatrdili, da proti Boylu ni nobene obtožnice in da se nima česa bati. Da ni predmet kakršne koli preiskave, je v četrtek zatrdila tudi kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland.