stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Osem let zapora za džihadista Fikreta

Deli na:
Osem let zapora za džihadista Fikreta

Foto: Arhiv Reporterja

Sodišče v Gradcu je danes Fikreta B. zaradi terorističnega in kriminalnega združevanja obsodilo na osem let zapora. Gre za prvo sodbo v več procesih proti džihadistom pred graškim sodiščem. Fikret B., po rodu iz BiH, se je po mnenju porote nameraval pridružiti skrajni Islamski državi, prav tako pa je za pridružitev IS novačil znance.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, sodba še ni pravnomočna. Obsojeni je danes dejal, da je ne razume, njegov zagovornik pa si je vzel tri dni za razmislek o tem, ali se bo nanjo pritožil.

Sojenju Fikretu B., ki je bil obtožen novačenja mladih muslimanov za pridružitev džihadu, je bilo eno v nizu procesov proti osumljenim terorizma, ki so jih avstrijske oblasti prijele v operacijah na Dunaju in v Gradcu. Graško sodišče je v torek za najmanj pol leta prekinilo sojenje Mirsadu Omeroviću, ki po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug velja za enega vodilnih v novačenju borcev za IS v Avstriji, in soobtoženemu Čečenu.

Ob izreku sodbe Fikretu B., ki so jo spremljali občutno poostreni varnostni ukrepi, je danes sodnik povedal, da so v Avstriji v tem primeru prvič, po več kot letu dni, ameriške oblasti prepričali, da so dovolile poseg v zasebnost. Gre za profil danes obsojenega na Facebooku.

Na podlagi njegove vsebine je na površje priplavala neverjetna množica stvari, katerih ozadje je bilo zastrašujoče, je povedal sodnik. Vse, kar je bilo tam navedeno, je zelo težko prenesti, je poudaril sodnik. Tudi med zaslišanji je bilo slišati o številnih nasilnih dejanjih, predvsem nekatere priče, ki so obremenile obtoženega, so bile zelo nazorne, dodaja APA.

Fikret B. obsodbe ni sprejel mirno, temveč je ves čas prekinjal sodnika. "Vojne ni nikoli konec," je med drugim zavpil. A sodnik je nadaljeval, da vsak, ki sodeluje v tej vojni, velja za radikaliziranega človeka. Dodal je, da Fikret B. v celotni zgodbi ni nepomemben del, a tudi ni najpomembnejši. Kot jasen dokaz, da je nameraval zapustiti Avstrijo v smeri Sirije, pa je sodnik navedel dejstvo, da je odpovedal najem stanovanja. "Zaradi tega sem terorist. To je smešno. Bravo," je na to odgovoril 49-letni obsojeni in pri tem zaploskal sodniku. Poroti pa je sporočil, da naj dela, kar hoče.

Ko mu je sodnik povedal, da bo osem let preživel za zapahi, pa je Fikret B. dejal: "A zakaj ne 20?" Sodnik mu je kljub temu nato ponudil blažjo kazen, če bi bil pripravljen sodelovati pri razjasnitvi drugih primerov.