Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orkan Maria se je znesel nad otokom Dominika: "Izgubili smo vse, kar se lahko kupi"

Deli na:
Orkan Maria se je znesel nad otokom Dominika: "Izgubili smo vse, kar se lahko kupi"

Orkan Maria po poti Irme. - Foto: Reuters

Orkan Maria, ki se je v manj kot 24 urah okrepil v orkan najvišje, 5. kategorije, je v ponedeljek zvečer po lokalnem času z vso silo že zadel karibski otok Dominika in ga opustošil z vetrovi okoli 260 kilometrov na uro, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zdaj orkan že ogroža otok Guadeloupe, je pa že nekoliko izgubil moč.

Orkan je otok Dominika na vzhodu Karibskega morja dosegel v ponedeljek ob 21.15 po lokalnem času oz. ob 3.15 danes po srednjeevropskem času. Ogroženi so tudi otoki Martinique, Portoriko ter Britanski in Ameriški deviški otoki, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC).

Območje je sicer pred nekaj več kot tednom dni že opustošil orkan Irma, ki je nato uničevalno pot nadaljeval še po severu Kube in zahodu ameriške zvezne države Florida. Na Karibih je Irma zahtevala najmanj 40 življenj, na Floridi pa po zadnjih podatkih najmanj 50.

Iz Dominike že poročajo o veliki škodi. Med drugim je streho odneslo tudi predsedniku vlade na otoku Rooseveltu Skerritu, ki so ga morali tudi reševati iz hiše.

"Moja streha je šla. Sem povsem prepuščen milosti orkana. Hišo poplavlja," je na Facebooku zapisal Skerrit. Zatem je sporočil, da so ga rešili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


"Ne vemo, kaj se dogaja zunaj. Ne upamo si niti pogledati ven. Vse, kar slišimo, je tuleči zvok. Zvok besa vetra. In molimo, da se konča," je še zapisal premier Dominike.

Zatem je sporočil, da je orkan na otoku povzročil "obsežno opustošenje". "Izgubili smo vse, kar se lahko kupi," je zapisal na Facebooku in dodal, da so mnoge stavbe izgubile streho, ne le njegova rezidenca.

"Moj največji strah je, da bomo zjutraj izvedeli novice o resnih fizičnih poškodbah in morebitnih smrtih zaradi verjetnih zemeljskih plazov, ki jih je sprožilo deževje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisal Skerrit.

Maria se je malo pred prihodom na Dominiko okrepila v izjemno nevaren orkan 5. kategorije na Saffir-Simpsonovi lestvici. V NHC so opozoril, da ima Maria vse potenciale, da postane katastrofalni orkan, še navaja dpa.

Po opustošenju Dominike je Maria sicer spet nekoliko izgubila moč nazaj v 4. kategorijo. Vendar sunki vetra še vedno dosegajo do 220 kilometrov na uro.

Orkan pred seboj žene tudi desetmetrske valove, zdaj pa se premika proti severu in francoskima otokoma Guadeloupe in Montserrat, ki naj bi jih dosegel danes. Na poti je tudi Sveti Krištof in Nevis, do srede pa bi Maria lahko dosegla tudi Deviške otoke in Portoriko.