nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orešković, Karamarko in Petrov drug ob drugem na seji hrvaške vlade

Deli na:
Orešković, Karamarko in Petrov drug ob drugem na seji hrvaške vlade

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaški parlament je na dnevni red današnje seje uvrstil predlog skupine poslancev HDZ in Hrvaške stranke prava Ante Starčević (HSP AS) za odpoklic premierja Tihomirja Oreškovića. Medtem je potekala redna vladna seja, na kateri so drug ob drugem sedeli Orešković ter oba podpredsednika vlade Tomislav Karamarko (HDZ) in Božo Petrov (Most).

Predsednik HDZ Karamarko je v torek potrdil, da bodo zahtevali saborsko glasovanje o nezaupnici premierju Oreškoviću, potem ko je predsednik vlade prejšnji teden pozval oba podpredsednika vlade k odstopu.

HDZ je Oreškoviću zamerila, ker da poskuša uvajati "kanclersko diktaturo s pomočjo represivnega aparata", namesto da bi se ukvarjal z reševanjem gospodarskih problemov v državi.

Kljub ostrim obtožbam največje vladne stranke na račun premierja so bili danes vsi ministri na redni seji vlade, na kateri so obravnavali obsežen dnevni red. Po seji se je večina ministrov izognila novinarjem. Nekateri so v kratkih izjavah dejali, da mora vlada opravljati svoje posle ne glede na odnose v njej ter da pričakujejo rešitev vladne krize.

Po vložitvi zahteve za odpoklic premierja ima vlada osem dni, da se izjasni o predlogu. Ko se vlada o tem izreče, pa morajo v roku 30 dni v saboru izvesti razpravo o nezaupnici Oreškoviću. A na Hrvaškem ocenjujejo, da bo potekala že konec prihodnjega tedna, da bi se HDZ izognila glasovanju o nezaupnici Karamarku zaradi politične odgovornosti v aferi s poslovanjem podjetja njegove soproge z lobistom madžarske družbe Mol.

Afera z Ano Karamarko je spodbudila Most, da zahteva odstop Karamarka, kar je tudi pripeljalo do najhujše vladne krize na Hrvaškem v zadnjih nekaj letih.

Premier Orešković je najprej podpiral Karamarka, prejšnji teden pa je pozval oba podpredsednika vlade k odstopu. V torek je Karamarka označil za velikansko breme za vlado in HDZ. Petrov bo predvidoma danes objavil stališče Mosta o zahtevi za odpoklic premierja.

Orešković je prišel na premierski položaj kot nestrankarski kandidat na predlog HDZ, potem ko so po številnih preobratih dosegli soglasje o oblikovanju vlade z Mostom.

Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico premierju, bo to pomenilo tudi konec desne hrvaške vlade, ki so jo oblikovali januarja letos. Orešković bo morda tudi prvi hrvaški premier, ki bo moral odstopiti po izglasovani nezaupnici v parlamentu.

Hrvaška ustava določa, da po morebitnem odpoklicu premierja in hkrati vlade začne teči 30-dnevni rok za poskus oblikovanja nove parlamentarne večine, ki bo podprla novega mandatarja in potrdila morebitnega novega premierja in vlado. V primeru neuspeha bo predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović razpustila sabor in razpisala predčasne volitve.

Opozicija je tudi danes v saboru zahtevala čim prejšnjo razpustitev sabora in predčasne volitve.