palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban svari, da se je EU prodala Turčiji: Naša varnost ne more biti v rokah sile zunaj EU

Deli na:
Orban svari, da se je EU prodala Turčiji: Naša varnost ne more biti v rokah sile zunaj EU

Foto: Getty Images

Evropska unija se je zaradi reševanja begunske krize prodala Turčiji, posledice pa je težko napovedati, je za nemški Wirtschaftswoche izjavil madžarski premier Viktor Orban. "Varnost Evropske unije ne more biti v rokah sile zunaj EU," je menil v svojih kritikah na račun reševanja krize, ki so uperjene predvsem proti nemški kanclerki Angeli Merkel.

Z dogovorom s Turčijo, ki v zameno za milijarde evrov in druge koncesije sprejema nazaj iregularne migrante iz grških otokov, "smo se prodali Turčiji. Take zadeve niso nikoli dobre," je za nemški tednik dejal Orban, ki je sicer na južnih mejah Madžarske postavil ograjo iz bodeče žice, da bi tako preprečil prehod beguncem in ostalim migrantom.

Včeraj so v Turčijo potovali tudi nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Namen obiska v Gaziantepu na jugovzhodu Turčije je bil pregled uresničevanja marčnega dogovora med EU in Turčijo ter pogovor o nadaljnjih korakih.

EU je s tem dogovorom Turčiji obljubila, da bo za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo, sprejela enega sirskega begunca iz begunskih centrov v Turčiji. Poleg tega je obljubila vizumsko liberalizacijo za Turke in pospešitev pristopnih pogajanj z Ankaro.

Turčija je zahtevala tudi dodatne tri milijarde evrov do leta 2018, da bo še naprej gostila begunce na svojem ozemlju, vizumsko liberalizacijo pa pričakuje do junija.

"Mi, člani EU, smo že plačali tri milijarde evrov Turčiji, kmalu ji bomo plačali še tri. Kje se bo to končalo, je nemogoče napovedati," je še dejal Orban, ki je sicer sam omenjeni sporazum podprl.

"Strategijo s Turčijo sem podprl zgolj pod pogojem, da bi imeli tudi sistem varovanja naših lastnih meja," je dejal. Da se Bruselj zdaj bolj posveča premeščanju beguncev, pa je napaka, je še dejal madžarski premier za Wirtschaftswoche.