stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban odločno vrača kritikom, ki ga hočejo vreči iz EPP: Ostajam!

Deli na:
Orban odločno vrača kritikom, ki ga hočejo vreči iz EPP: Ostajam!

Foto: arhiv Reporterja

Luksemburški poslanec Frank Engel je zahteval, naj Fidesz zapusti EPP. Orban tega ne misli storiti in Englovo zahtevo označuje za krivično.

EPP je razklana zaradi početja Fidesza, stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana. Stališča se krešejo predvsem okrog spornega visokošolskega zakona, ki ga je sprejel madžarski parlament. Zakon namreč prinaša omejitve za tuje univerze, saj tiste, ki niso iz EU, ne bodo mogle več podeljevati madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav. Vidni evropski politiki iz strank pod okriljem EPP so kritizirali zakonodajo, Luksemburžan Engel pa je celo glasno zahteval, naj Fidesz zapusti EPP.

Ne bomo zapustili družine EPP, kamor nas je povabil kancler Helmut Kohl, odgovarja Orban. Vrednote, ki si jih delimo, nas lahko včasih privedejo do različnih zaključkov, je v odgovoru Englu pisal Orban. Med nami so očitne razlike glede ocene trenutnega stanja in želene prihodnosti Evrope, pravi premier, ki pa dodaja, da je v tako veliki in pisani skupini strank to neizogibno. Ta različnost stališč nas ne slabi, temveč predvsem krepi, je prepričan Orban.



Evropska unija in njene institucije so zgrajene na razumni debati in odprti izmenjavi mnenj, dodaja premier, ki Engla opozarja: "Od vas ne bi nikoli zahtevali, da odidete, ker ste na levem krilu naše stranke, mi pa na desnem." Namesto pozivov po izključevanju predlaga debato o razlikah. Tu smo, da ostanemo, zaključuje

EPP je sicer najmočnejša skupina v evropskem parlamentu, kjer ima 216 poslancev. 11 jih je iz madžarskega Fidesza. Orban je svoje pismo Englu posredoval tudi drugim članicam EPP. V Sloveniji so mu že odgovorili v SLS, kjer podpirajo Orbanovo namero, da stranka ostane predana članica Evropske ljudske stranke. "Kot Fidesz tudi SLS ne okleva, ko je treba opozoriti na težave, ki jih vidimo v Sloveniji in znotraj Evropske unije. Kot Fidesz smo se zavezali predstavljanju rešitev za dobro ljudi, za varnejšo in svetlejšo prihodnost vseh Evropejcev," je v pismu dejal predsednik SLS Marko Zidanšek.