stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban izpostavil svoje zasluge in okrcal Bruselj

Deli na:
Orban izpostavil svoje zasluge in okrcal Bruselj

Foto: Reuters

Na Madžarskem se je leta 2010 začelo novo obdobje, saj so državljani svojo usodo prevzeli v svoje roke, je v včerajšnjem nagovoru narodu poudaril madžarski premier Viktor Orban. Ob tem pa je Orban državljane posvaril, naj jih ne zavedejo gospodarske napovedi EU, saj te še nikoli niso držale, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po Orbanovih besedah so Madžari leta 2010, ko je na volitvah zmagala njegova stranka Fidesz, spoznali, da "klečeplazno prilagajanje" in "šibkost" ne predstavljata rešitve. To spoznanje sta na Madžarskem kot v edini evropski državi prepoznali več kot dve tretjini volivcev, njegove besede povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžarski premier je v svojem 15. nagovoru ljudstvu poudaril, da Madžari ne bodo več "delali za korist tujcev". Kakšno ustavo lahko ima Madžarska, kdaj se bodo zvišale plače in pokojnine, po njegovih besedah ne določajo več banke niti tuji birokrati.

Med uspehi svoje vlade je po poročanju madžarske tiskovne agencije MIA Orban naštel družini prijazen davčni sistem, zvišanje pokojnin in minimalne plače, krepitev policije ter njeno "očiščenje", pa tudi izboljšave v zdravstvenem sistemu in padec cen komunalnih storitev. Lani je bilo na Madžarskem rojenih 90.300 otrok, kar je 2251 več kot v letu poprej in je "resnično spodbudno".


Sicer pa je Orban naštel tudi naloge Madžarske za prihodnjih 20 let. V tem času naj bi država med drugim dosegla finančno in energetsko neodvisnost, rešila bi ljudi, zadolžene v tujih valutah, ter zaustavila upadanje števila prebivalcev.

Orban je bil tudi oster do Evropske komisije, ki je Madžarski med drugim napovedala porast javnofinančnega primanjkljaja. Ta bo tudi v letu 2013 ostal pod tremi odstotki bruto domačega proizvoda (BDP), je zatrdil premier. Napovedi EU pa ne bi smele nikogar zavesti, saj EU še nikoli ni pravilno napovedala madžarskega primanjkljaja, je poudaril.

Odzivi na Orbanov govor na Madžarskem so bili ostri. Opozicijska Demokratična koalicija mu je tako na primer očitala "popolno pomanjkanje realne ocene" in dodala, da je Orban govoril o svojih sanjah. Skrbi jih pa, ker Orban očitno ne vidi, kakšno "grozljivo uničenje" države povzroča njegova vlada.

Tudi radikalna desna stranka Jobbik je mnenja, da Orban ne najde pravih rešitev za težave Madžarske. V stranki pravijo, da so obljube madžarske vlade preveč dolgoročne, da bi ljudje lahko razumeli, kaj jih čaka že jutri. Orbanu so očitali tudi, da se ni dotaknil vprašanj ustvarjanja novih delovnih mest, spodbujanja gospodarstva ter vladavine prava.