Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Okoli Bagdada gradijo zid proti džihadistom

Deli na:
Okoli Bagdada gradijo zid proti džihadistom

Foto: Bobo

Z namenom preprečiti napade džihadistov na iraško prestolnico Bagdad, so se v mestu odločili za postavitev tri metre visokega varnostnega zidu, je včeraj sporočil predstavnik varnostnih sil. Kot je dodal, bodo okoli mesta izkopali tudi obrambni jarek.

Cilj je preprečiti vstop teroristom in avtomobilom bombam, da bi prišli v mesto, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal brigadir Saad Maan.

"Začeli smo graditi tri metre visok betonski zid ter kopati jarek okoli mesta Bagdad," je povedal za AFP. Gradnja bo potekala v dveh fazah, pri čemer bodo sprva postavili zid na severu in zahodu mesta, nato pa bodo sledile še druge lokacije. Na nekaterih mestih zaradi naravnih ovir zidu ne bodo gradili oziroma ne bodo kopali jarka, je dodal.

Območje, ki ga obvladuje skupina Islamska država, se nahaja na severu in zahodu prestolnice, zato so ta območja tudi prioritetna.

Po končani prvi fazi, za katero naj bi potrebovali šest mesecev, bodo po njegovih besedah umaknili 50 odstotkov kontrolnih točk znotraj mesta.

V mestu se namreč nahajajo številne kontrolne točke, kjer pa avtomobile pogosto kar spuščajo mimo oziroma opravijo le površne preglede, ki bolj kot k večji varnosti prispevajo k prometnim zastojem.

Bagdad je pogosto prizorišče bombnih in drugih napadov, a stopnja varnosti tam se je izboljšala, odkar je IS junija 2014 začela obsežno ofenzivo v Iraku in Siriji, najverjetneje zato, ker so džihadisti zdaj angažirani drugje.