Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ofenziva na Gazo

Deli na:

Izraelska vojska je v soboto zvečer ob podpori helikopterjev s tanki, vozili in pehoto prestopila mejo območja Gaze in začela kopensko ofenzivo proti palestinskemu gibanju Hamas. Kmalu so se med izraelsko vojsko in pripadniki Hamasa začeli spopadi, ki so doslej zahtevali več žrtev. Varnostni svet ZN pa je medtem neuspešno končal razpravo o Gazi.

Izraelska vojska je v soboto zvečer ob podpori helikopterjev s tanki, vozili in pehoto prestopila mejo območja Gaze in začela kopensko ofenzivo proti palestinskemu gibanju Hamas. Kmalu so se med izraelsko vojsko in pripadniki Hamasa začeli spopadi, ki so doslej zahtevali več žrtev. Varnostni svet ZN pa je medtem neuspešno končal razpravo o Gazi.

Po tednu dni zračnih napadov na Gazo, so se izraelskim silam pri obstreljevanju v soboto pridružile tudi topniške enote, kar je napovedovalo začetek kopenske ofenzive. Ameriška tiskovna agencija AP ob tem navaja besede izraelskih vojaških virov, da je bilo za prehod meje pripravljenih 10.000 vojakov.

Takoj, ko je izraelska vojska prestopila meje z območjem Gaze, so se med pripadniki Hamasa in izraelskimi vojaki vneli hudi spopadi, ki so doslej že terjali več smrtnih žrtev, vendar so si informacije o mrtvih nasprotujoče. Kot francoska tiskovna agencija AFP povzema predstavnike izraelske vojske, naj bi bilo ranjenih 30 izraelskih vojakov, medtem ko naj bi na drugi strani poškodbe utrpeli tudi številni borci Hamasa.

Hamas je medtem sporočil, da je v bojih umrlo devet izraelskih vojakov, več deset naj bi bilo ranjenih. Izraelska vojska Hamasovih navedb sicer ni želela komentirati. Do najhujših bojev naj bi po poročanju AFP prišlo v mestih Gaza, Beit Lahija, Beit Hanun in Džabalija.

Medtem so diplomatska prizadevanja Združenih narodov za ustavitev spopadov propadla že v soboto, saj so ZDA blokirale sprejetje izjave na pobudo Libije, v kateri je Varnostni svet ZN obe strani pozival k takojšnji prekinitvi ognja in izrazil resno zaskrbljenost nad stopnjevanjem nasilja na Bližnjem vzhodu.

Že pred glasovanjem o izjavi je k takojšnji prekinitvi ofenzive pozval tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Ob tem je izraelsko stran zaprosil, naj stori vse, kar je mogoče, in tako zaščiti civilno prebivalstvo ter omogoči, da bo humanitarna pomoč dosegla tiste, ki jo najbolj potrebujejo.

Pozivom k prenehanju nasilja na Bližnjem vzhodu so se pridružile tudi arabske države, ZDA, Japonska, Jordanija, Španija, Francija in Pakistan. Francija je posebej poudarila, da bi lahko v soboto začeta ofenziva za Izrael "imela zelo resne posledice". Medtem je predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani napovedal, da bo palestinsko ozemlje postalo "pokopališče za izraelsko vojsko", ter pozval Hamas k nadaljevanju upora.

Nestrinjanje z izraelsko ofenzivo je danes izrazilo tudi več tisoč indonezijskih muslimanov, ki so se zbrali v indonezijski prestolnici Džakarta. Med protestnim pohodom skozi mesto so ostro obsodili ravnanje Izraela, vodja protestov pa naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tamkajšnjo vlado celo pozval, naj v Gazo pošlje svojo vojsko, ki bi Palestincem pomagala pri uporu proti napadom Izraela. Na protestnih shodih so se zbrali tudi številni Evropejci, največ pa se jih je po poročanju AFP zbralo v Parizu in Londonu. O protestih poročajo tudi iz Avstralije.

Kljub številnim pozivom k prenehanju nasilja, pa je izraelski obrambni minister Ehud Barak danes poudaril, da bodo ofenzivo še okrepili in razširili, kolikor bo to potrebno. "Operacija ne bo preprosta. Kljub temu je bomo razširili in še okrepili, če bo to potrebno," je po poročanju AFP dejal Barak.

Medtem se je v reševanje nastale krize aktivno vključila tudi EU. Zunanji ministri trojke EU naj bi danes popoldne dopotovali na tridnevni obisk na Bližnji vzhod, kjer se bodo zavzeli za končanje nasilja v Gazi. Obiskali naj bi Egipt, Izrael, palestinska ozemlja in Jordanijo. V delegaciji EU bosta ob zunanjih ministrih trojke predsedujočih držav EU - Francije, Češke in Švedske - Bernarda Kouchnerja, Karla Schwarzenberga in Carla Bildta - tudi visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner.

Izrael je z zračnimi napadi na Gazo začel 27. decembra lani, v tem času pa je bilo na palestinski strani ubitih 430 ljudi. V sobotnem napadu na mošejo je bilo ubitih še deset ljudi, 33 ranjenih. Hamas na napade poskuša odgovoriti s pospešenim raketnim in minometnim obstreljevanjem, ki je na izraelski strani doslej zahtevalo štiri smrtne žrtve.