državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Odgovoren je za ogromno število smrti, bolečine in žrtvovanj"

Deli na:
"Odgovoren je za ogromno število smrti, bolečine in žrtvovanj"

Foto: arhiv Reporterja

Brat pokojnega kubanskega oporečnika Oswalda Paye ne bo objokoval smrti nekdanjega kubanskega predsednika Fidela Castra, ki je umrl v petek v starosti 90 let.

"Je sicer zgodovinska osebnost, tako kot so bili to Mussolini in drugi tirani," je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Carlos Paya, ki že 30 let živi v Madridu.

"Že na začetku svoje diktature je postavil svet v nevarnost, na rob svetovne vojne. Odgovoren je za ogromno število smrti, bolečine in žrtvovanj," je še povedal Paya. "Tisti, katerih ljubljene osebe so bile žrtve kastroizma, ne bomo žalovali za to osebo," je dodal.

Rimsko katoliški aktivist Oswald Paya (1952-2012), ki je vodil kubansko krščansko osvobodilno gibanje, je bil večkrat nominiran za Nobelovo nagrado za mir, leta 2002 pa je prejel nagrado Saharov, ki jo borcem za človekove pravice podeljuje Evropski parlament. Umrl je v prometni nesreči, za katero njegovi svojci vztrajajo, da je bila nameščena.

Smrt Fidela Castra po besedah Carlosa Paye ni ključna za prihodnost Kube. "Ne zanikamo pomembnosti tega dogodka, a upanje na spremembe nikoli ne temelji na tem, ali je neka oseba živa ali mrtva. To je odvisno od tega, kaj lahko naredimo mi Kubanci vsi skupaj," je dejal.

Nedavno izboljšani odnosi med Kubo in ZDA po ocenah Carlosa Paye še niso privedli do boljšega življenja Kubancev. Po njegovem prepričanju so za to potrebne svobodne volitve.