Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Od Kvarnerja do Peloponeza požari in temperature čez 40 stopinj

Deli na:
Od Kvarnerja do Peloponeza požari in temperature čez 40 stopinj

Foto: Reuters

Iz več držav na Balkanu, ki jih pesti vročinski val, še vedno poročajo o številnih gozdnih požarih.

V BiH, kjer še vedno divja požar na Dinari, je že četrti dan veljal rdeči alarm zaradi temperatur do 42 stopinj Celzija. O gozdnih požarih poročajo tudi iz Makedonije, Albanije, Srbije, Grčije in Bolgarije.

Zaradi temperatur, ki presegajo 40 stopinj Celzija, rdeči alarm od sredine tedna velja tudi na Hrvaškem in v Srbiji. Tam, pa tudi v Makedoniji, Črni gori in Bih, oblasti svetujejo prebivalcem, naj se ne zadržujejo na prostem in naj pijejo veliko tekočine.

Iz Hrvaške, kjer velik požar, ki divja od torka na območju občine Kistanje, še vedno ni pod nadzorom, poročajo o rekordni porabi elektrike zaradi klimatskih naprav v času, ko je na hrvaški obali okoli milijonov turistov. Vzdolž jadranske obale je bilo ponekod že zjutraj 32 stopinj Celzija, ponekod se je živo srebro čez dan povzpelo na 42 stopinj.

Požar na območju Kistanja je včeraj gasilo 124 gasilcev s 37 vozili ob pomoči 50 vojakov. Območje požara sta obiskala hrvaški premier Andrej Plenković in obrambni minister Damir Krstičević, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na območju Dinare v BiH požari gorijo na več lokacijah, pri čemer so nekateri na težko dostopnih in miniranih območjih, tako da jih je mogoče gasiti samo iz zraka, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena. Ob vročinskem valu so se v BiH že našli šaljivci, ki pečejo jajca na razbeljenem asfaltu in avtomobilski pločevini.

Oblasti v BiH pa so sporočile, da bosta vročina in suša prepolovili letino kmetijskih pridelkov, ki sicer predstavljajo deset odstotkov BDP države. Podobno je tudi v Srbiji, kjer pričakujejo, da bosta letini koruze in soje zaradi suše manjši za tretjino.

V Makedoniji je požar blizu Skopja v kraju Matka pod nadzorom, požar v vasi Trebovlje blizu Makedonskega broda pa se širi proti Brvenici in Gostivarju, je sporočil makedonski center za krizno upravljanje. Več požarov je tudi drugod po državi, pri njihovem gašenju pa ob gasilcih sodeluje tudi vojska in lokalno prebivalstvo, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V Makedoniji sicer od včeraj do konca tedna velja oranžni alarm zaradi visokih temperatur.


Od četrtka zvečer je pod nadzorom požar v črnogorskem nacionalnem parku Prokletije, česar pa ni bilo enostavno doseči zaradi težko dostopnega terena, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Iz Črne gore poročajo o temperaturah do 42 stopinj Celzija.

V Bolgariji so v zadnjih 24 urah pogasili skoraj 200 večinoma manjših požarov, poroča portal novinite.com.

V četrtek zvečer je požar izbruhnil na grškem otoku Lezbos, ki so ga gasilci težko gasili zaradi močnega vetra. Požar se je razširil v tri smeri, pri njegovem gašenju pa sta sodelovali tudi dve letali, na pomoč so poklicali tudi gasilce iz Aten in Soluna. V Grčiji se sicer gasilci borijo z več deset požari.

V Albaniji se kakih 300 gasilcev in vojakov bori z okoli 75 gozdnimi požari. Zaradi številnih požarov je albansko notranje ministrstvo zahtevalo razglasitev izrednih razmer, a tega še niso storili, ker država po volitvah še nima nove vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na prošnjo Tirane za pomoči pri gašenju se je odzvala Evropska unija z napotitvijo dveh grških letal, ki so del evropskih zmogljivosti za skupni odziv. Evropska komisija službam na terenu pomaga tudi s satelitskimi posnetki sistema Copernicus, so včeraj sporočili iz Bruslja.

V srbski prestolnici je bilo včeraj opoldne v senci 39 stopinj Celzija, do takrat pa so urgentne zdravstvene službe posredovale že več kot 30-krat.

Huda vročina bo na območju po pričakovanjih trajala najmanj do konca tedna, nato pa naj bi sledilo kratko olajšanje z nekaj nižjimi temperaturami. Sledil bo nov vročinski val, opozarjajo vremenoslovci po poročanju dpa.

Vročinski val, ki se ga je prijelo ime Lucifer, je poleg Balkana zajel tudi Italijo, kjer je tudi včeraj v 26 mestih veljala rdeča stopnja vremenske ogroženosti. Zaradi visokih temperatur so v Italiji začeli obirati grozdje nekaj tednov prej kot običajno. Zaradi vročine in dolgotrajne suše bo slabša tudi kakovost grozdja.

Neobičajno visoke temperature pa so zabeležili celo na jugu Poljske. Vročina je zahtevala najmanj dve smrtni žrtvi, in sicer na Poljskem in v Romuniji. Številni so zaradi sončarice in drugih težav, povezanih s soncem in visokimi temperaturami, poiskali pomoč v bolnišnicah.