zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Očividci islamskega masakra v Bruslju: »To so bili vojni prizori«

Deli na:
Očividci islamskega masakra v Bruslju: »To so bili vojni prizori«

Foto: Twitter

»To so bili vojni prizori,« je dejal Zach Mouzoun, očividec današnjih terorističnih napadov v Bruslju. Mediji že prenašajo pretresljive izpovedi ljudi, ki so preživeli eksplozije na bruseljskem mednarodnem letališču in na postaji podzemne železnice Maelbeek v središču mesta. Odgovornost za napad je prevzela samooklicana Islamska država, več prič je potrdilo, da je moški, preden se je razstrelil, kričal v arabščini.

Zach Mouzoun, ki je priletel iz Ženeve deset minut pred prvo eksplozijo, je za francosko BFM TV povedal, da je eksplozija uničila vodovodne cevi, tako sta se mešali kri in voda. »Bilo je kruto. Povsod je bila kri, na tleh so ležali ranjeni ljudje, povsod so bile razmetane torbe,« je opisoval in dodal: »To so bili vojni prizori.«

Johnny Scottsdale je prek družbenega omrežja twitter zapisal: »Islam zagotovo ni religija miru in mi smo bili priča enemu najbolj krvavih napadov sedanjosti.«

Cedric Vander Swalm, 20-letni delavec Jetaira, je letel v London. Eksplodiralo je v nadstropju nad njim, ravno ko je pritisnil na gumb v dvigalu. Obraz je imel umazan od saj. »Dvigalo je bilo polno. Odšli smo nazaj, nadstropje niže,« je povedal, poroča britanski Telegraph.

Dimitri Kogout se je s Tajske vrnil s Stefanie Libeer. »Spuščali smo se proti postaji. Zaslišal sem dva poka, kot da bi streljali. Nato smo slišali veliko eksplozijo. Iz rok smo spustili vse, kar smo imeli, in začeli smo bežati. Nekdo je rekel, da so nekaj kričali v arabščini in nato streljali,« je povedal Kogout.

Jef Versele, iz belgijskega mesta Gent, se je ravno prijavljal za let v Rim, ko je v nadstropjih pod njim zaslišal hrup. »Najprej nisem vedel, da je bomba. Pomislil sem, da je prišlo do nesreče,« je povedal za CNN in dodal: »Ničesar nisem videl. Vse je padalo na tla. Steklo. Bil je kaos in neverjetno. Bila je najhujša stvar.« Nato je prišlo do panike, kaosa. Ljudje so bežali, nekateri so bili ranjeni. »Mislim, da sem imel srečo. Lahko sem srečen. Nekje moram imeti svojega angela varuha,« je dejal Versele.

Novinar televizijske hiše Sky Alex Rossi se je kot potnik znašel na letališču. Ko je eksplodiralo, se je premaknila cela stavba, tako silovita je bila eksplozija. Vsi potniki so takoj vedeli, da so teroristi znova udarili, je dejal Rossi in dodal, da je prišlo do zmede, ljudje so bili prestrašeni.

Alphonse Youla, 40-letni delavec na letališču, je dejal, da je pred prvo eksplozijo slišal, kako je nek človek nekaj kričal v arabščini, poroča portal britanskega časnika Daily Star. Kot še piše portal, je bila prva eksplozija v bližini podružnice banke Belfius, druga, močnejša eksplozija, pa v bližini kavarne Starbucks, ki je v sredini dvorane.

»Bil sem približno 100 metrov od vhoda na letališče, ko sem slišal veliko eksplozijo in videl ta zaveso prahu, ki se je valil ven. Ta vsakogar je bilo takoj jasno, da je šlo na napad. Ljudje so začeli kričati in bežati. Nekaj časa smo se skrivali za vogalom, potem so ljudje začeli prihajati ven. Bili so v šoku,« je za RT povedal Rob Verreykken.

Pogovarjal se je z osebo, ki je prišla mimo njega. Povedala mu je, da so ljudje v notranjosti letališča ležali ranjeni po tleh, bili so brez nog in drugih delov telesa. On je eksplozijo preživel, ker je po naključju bil za majhno pregrado, ki ga je obvarovala.

Tom Costello iz NBC, čigar družina ima belgijsko in ameriško državljanstvo,  je za Today dejal,  da ima veliko Belgijcev občutek, »da so izgubili svojo državo« zaradi politike »odprtih mej«. Današnji napad je za Belgijce posledica  napačne politike do migracij.