Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Oboroženi varnostnik je le od daleč opazoval vhod v šolo, v kateri je moril Nikolas Cruz

Deli na:
Oboroženi varnostnik je le od daleč opazoval vhod v šolo, v kateri je moril Nikolas Cruz

Streljanje na srednji šoli v Parklandu. - Foto: Twitter

Šerif okrožja Broward na Floridi Scott Israel je sporočil, da je oboroženi varnostnik s srednje šole v Parklandu, ki pretekli teden na valentinovo ni ukrepal proti množičnemu morilcu Nikolasu Cruzu, pod preiskavo. Predsednik ZDA Donald Trump se sicer z republikanci zavzema za oboroževanje učiteljev.

Varnostnik Scot Peterson je le od daleč opazoval vhod v poslopje srednje šole, ko je 19-letni Cruz v šestih minutah ustrelil 17 ljudi. Zaradi tega je že odstopil s položaja, vendar se preiskava proti njemu nadaljuje. Na vprašanje, kaj bi moral varnostnik storiti, je šerif v četrtek odgovoril: "Moral bi vstopiti, moral bi se soočiti z morilcem, moral bi ubiti morilca".

Predsednik Trump je medtem isti dan vztrajal, da morajo stopiti v ofenzivo in oborožiti učitelje ali druge šolske uslužbence, ker bi to morilce odvrnilo od napada. Hkrati je "lažne" medije obtožil, da lažejo, da zagovarja oboroževanje učiteljev.

Predsednik predstavniškega doma državnega kongresa Floride republikanec Richard Corcoran je dejal, da ga novica o varnostniku, ki ni ukrepal, ni odvrnila od prepričanja, da morajo po šolah imeti oborožene ljudi.



Corcoran se je skupaj s kolegi v torek in sredo soočal z dijaki iz Parklanda, ki so zahtevali resne ukrepe, med drugim prepoved polavtomatskega orožja.

Trump je začasno prišel malce navzkriž z orožarskim lobijem NRA, ker podpira dvig starostne meje za nakup polavtomatskega orožja z 18 na 21 let, zaostritev varnostnega nadzora nad kupci orožja in prepoved naprav, ki lahko polavtomatsko puško predelajo v avtomatsko.

Navdušenje nad orožjem sicer v ZDA ostaja trdno. Neka veja unifikacijske cerkve iz Pensilvanije je ob tem napovedala, da prihodnji teden pripravlja blagoslov polavtomatskih pušk AR-15. Prav s takšno je za pokol šolarjev uporabil Cruz.