Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama se je na dopisniški večerji lotil Trumpa

Deli na:
Obama se je na dopisniški večerji lotil Trumpa

Foto: Getty Images

S salvo šal na račun političnih prijateljev, nasprotnikov in samega sebe se je ameriški predsednik Barack Obama v soboto poslovil od ameriških medijev na tradicionalni večerji za dopisnike v Beli hiši, ki jo je Obama še zadnjič gostil kot predsednik ZDA. V ospredju šal je bil pričakovano kandidat za republiško predsedniško nominacijo Donald Trump.

Obama si je Trumpa privoščil predvsem na račun tega, da nima zunanjepolitičnih izkušenj in dejstva, da ga ni bilo na večerji. "Morda je zaposlen s tem, da (nemški kanclerki) Angeli Merkel prek Twitterja pošilja žalitve," je dejal Obama. Trump je namreč znan po svoji strasti do tvitov in ponavljajočih se kritikah na račun Merklove glede njene migrantske politike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Republikanci ne morejo verjeti, da je Trump njihov najverjetnejši kandidat. Pravijo, da Donaldu primanjkuje izkušenj iz zunanje politike za predsednika. A bodimo iskreni, leta je preživel tako, da se je srečeval z voditelji širnega sveta: mis Švedske, mis Argentine, mis Azerjbadžana," je dejal Obama in pri tem imel v mislih tekmovanje mis Universum, katerega solastnik je bil Trump, navaja Reuters.

Odhajajoči predsednik s šalami ni prizanesel niti strankarskim kolegom, kandidatoma za demokratsko predsedniško nominacijo, Hillary Clinton in Bernieju Sandersu ter podpredsedniku Joeju Bidnu.

"Bernie, videti si kot, da si vreden milijon dolarjev. Ali povedano drugače, da boš lahko razumel, videti si kot 37.000 donacij po 27 dolarjev vsaka," je dejal ameriški predsednik in se tako odzval na številne majhne donacije, ki jih je Sanders prejel med predsedniško kampanjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slabih devet mesecev pred iztekom mandata se je Obama pošalil tudi na lasten račun in se opisal kot sivolasega moža, ki ponoči ne more spati, saj mora pogosto na stranišče. Njegov odgovor na vprašanje, kdo bo prihodnje leto postal njegov naslednik, pa je bil: "Kdorkoli že bo, o tem lahko samo ugibamo."

Na večerji za dopisnike so vsako leto prisotne tudi številne znane osebnosti. Med drugim so bili letos povabljeni igralci Will Smith in njegova soproga Jada Pinkett Smith, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Jeff Goldblum, Rachel McAdams, Kerry Washington, Helen Mirren in Bryan Cranston ter pevka Aretha Franklin.