zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Reagan se zaradi republikanske podpore Putinu obrača v grobu

Deli na:
Obama: Reagan se zaradi republikanske podpore Putinu obrača v grobu

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj Rusiji naprtil odgovornost za hekerske vlome v računalnike demokratske stranke in morijo v Siriji.

Glede Sirije je sicer priznal, da se tudi sam počuti odgovornega za razmere.

Obama je na svoji zadnji letošnji novinarski konferenci pred odhodom božično-novoletne počitnice na Havaje zatrdil, da ni nobenega dvoma, da je Rusija vlomila v računalnike demokratske stranke in računalnik šefa predsedniške kampanje demokratke Hillary Clinton Johna Podeste.

Obama ruskega predsednika Vladimirja Putina ni hotel neposredno obtožiti, je pa vseeno dejal, da se v Rusiji le malo zgodi brez njegove vednosti. Dejal je, da si ne predstavlja, da se je kdo od visokih uradnikov odločil, da ukaže vlom v računalnike demokratske stranke brez Putinove vednosti.

Obama je razočaran nad razpravo o tem vprašanju znotraj ZDA, še posebej nad republikanci, ki so ga pred leti napadali že, če se je skušal pogajati z Rusi, danes pa hvalijo Putina. "Po zadnji anketi kar 37 odstotkov republikanskih volivcev podpira Putina. Nekdanjega šefa KGB, ker to škodi demokratom. Pomislite. Ronald Reagan se obrača v grobu," je dejal Obama.

Dodal je, da se o tujem vpletanju v ameriške volitve ne bi smeli prepirati doma. Zaradi tega Bela hiša ni hotela pred volitvami dodatno spodkopavati procesa, kot je to že počel Donald Trump.

Obama ni hotel povedati, ali je rusko vpletanje pomagalo Trumpu na škodo Clintonove, ampak je novinarje opozoril, da so sami sprejeli ustrezne sklepe. Sam je Putina septembra iz oči v oči opozoril, naj neha, ker bodo posledice resne, in vdori naj bi se nehali, vendar je informacije že imel WikiLeaks.

Obama je menil, da je bilo novinarsko poročanje pred volitvami na škodo Clintonove, še posebej obsedenost z ukradenimi informacijami, ki so bile v nekaterih primerih nerodne, vendar niso kazale na nič nezakonitega.

Kot je dejal, je njegov cilj Rusiji poslati jasno sporočilo, da se to ne dela, ker jim bodo vrnili z isto mero. Vendar Obama ni znal razložiti, kakšne posledice bo Rusija utrpela, glede na to, da bo 20. januarja prevzel oblast Putinu naklonjeni Trump. Obama je dejal le, da je Trump še vedno v tranziciji in ko bo na oblasti, bo drugače.

Obama je sicer novinarjem uvodoma nanizal dosežke osmih let svojih dveh mandatov, med drugim znižanje stopnje brezposelnosti s skoraj deset na 4,6 odstotka, hitro rast plač, zdravstveno zavarovanje za 20 milijonov Američanov, zmanjšanje odvisnosti od tuje nafte za polovico, nazadovanje stopnje revščine, rast dohodka gospodinjstev ter zmanjšanje proračunskega primanjkljaja za dve tretjini.


Na področju zunanje politike se je pohvalil, da je bilo pred osmimi leti na tujem 180.000 ameriških vojakov, danes jih je 15.000, Osame bin Ladna ni več, kakor tudi ni več tisoč drugih teroristov, nobena tuja teroristična organizacija ni izvedla uspešnega napada na ozemlju ZDA, ki so odprle novo poglavje s Kubo in Iranom.

Dejal je, da je ponosen na zapuščino nasledniku, ki jo bo po upokojitvi nadgrajeval skupaj s posamezniki in organizacijami.

Sirijo je označil za eno najtežjih vprašanj, s katerimi se je soočal na položaju, in dejal, da si je leta prizadeval za zaustavitev državljanske vojne. Režim Bašarja al Asada ter njegova zaveznika Rusijo in Iran je obtožil, da so obkolili, izstradali in pobijali civiliste v Alepu, kjer se dogajajo grozljive kršitve mednarodnega prava.

"Kri je na njihovih rokah," je dejal Obama in ponovno pozval k humanitarnemu dostopu in evakuaciji Alepa ter zagotovil, da svet ne bo pozabil resnice.

Na vprašanje, ali se počuti odgovornega za pokole v Siriji, ker ni odločneje ukrepal, pa je Obama odgovoril, da se vedno počuti odgovornega. Za Sirijo, za pokole v Južnem Sudanu, o katerih se ne poroča toliko, in tudi za stvari, ki se dogajajo doma.

"Kot predsednik ZDA se vedno sprašujem, kaj lahko storim bolje," je dejal, nakar je ena od novinark v prepolni dvorani za novinarske konference izgubila zavest in Obama je poklical na pomoč svojega osebnega zdravnika, da jo je spravil k sebi.

Razlago politike do Sirije je sklenil s tem, da je moral storiti to, kar je vzdržno, realistično in najbolje za ZDA. To naj bi bila le zmerna podpora zmerni opoziciji.

Obama je na novinarski konferenci potarnal nad razdeljenim strankarskim ozračjem v Washingtonu in ZDA, pohvalil Clintonovo za njeno preteklo delo in jo posredno kritiziral, da ni vodila kampanje, kot jo je sam. To pomeni, da si ni dovolj prizadevala za podporo podeželskih belih volivcev.

Direktorju FBI Jamesu Comeyju ni hotel naprtiti odgovornosti za njen poraz zaradi vodenja preiskave elektronske pošte.

O Trumpovih imenovanjih na položaje v prihodnji vladi se Obama ni opredeljeval, češ da je to stvar novoizvoljenega predsednika in senata, ki bo moral kandidate potrditi.