franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama prihaja na obisk h kraljici in podpret ostanek Britanije v EU

Deli na:
Obama prihaja na obisk h kraljici in podpret ostanek Britanije v EU

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama se bo danes v Londonu sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom, v pogovoru s katerim bo gotovo v ospredju skorajšnji referendumom o Evropski uniji na Otoku. Dan po svojem 90. rojstnem dnevu pa ga bo s soprogo Michelle na kosilu v windsorskem gradu gostila britanska kraljica Elizabeta II.

Do obiska Obame, ki bi lahko bil njegov zadnji pred koncem mandata januarja prihodnje leto, prihaja pred referendumom 23. junija, na katerem bodo Britanci odločali, ali bo država ostala članica EU.

Morebitni odhod Britanije iz EU bi lahko pomembno vplival na posebne odnose med Londonom in Washingtonom, pa tudi na stabilnost EU.

Po pričakovanjih naj bi Obama znova izrazil podporo članstvu v EU, za kar si prizadeva tudi Cameron. Doslej je namreč že večkrat povedal, da podpira močno Veliko Britanijo v močni EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podporniki izstopa, med njimi tudi priljubljen londonski župan Boris Johnson, so ga zato kritizirali. Več kot sto članov britanskega parlamenta pa je v pismu ameriškemu veleposlaništvu v Londonu izrazilo svoje nezadovoljstvo.

Obama in Cameron bosta po pogovorih imela novinarsko konferenco. Ameriški predsedniški par bodo nato na večerji gostili princ William, njegova soproga Kate ter brat princ Harry. V soboto, pred odhodom v Nemčijo, kjer se bo v nedeljo srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel, bo imel Obama javno tribuno z mladimi.

V London je sicer prispel v četrtek zvečer iz Rijada, kjer se je udeležil vrha Sveta za zalivsko sodelovanje.