Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama osebnost leta

Deli na:

Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je postal osebnost leta po izboru revije Time, sicer pa je v sredo nadaljeval z imenovanjem svojega kabineta in v Chicagu novinarjem predstavil kandidata za kmetijskega ministra Toma Vilsacka in notranjega ministra Kena Salazarja.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je postal osebnost leta po izboru revije Time, sicer pa je v sredo nadaljeval z imenovanjem svojega kabineta in v Chicagu novinarjem predstavil kandidata za kmetijskega ministra Toma Vilsacka in notranjega ministra Kena Salazarja.

Revija Time se je, kot večina Američanov, odločila, da je Obama najbolj zaznamoval letošnje leto, saj je postal med drugim prvi temnopolti predsednik ZDA. Med kandidati, ki so se uvrstili visoko v izboru revije, ki je lani za zmagovalca razglasila ruskega premiera Vladimirja Putina, so bili tudi finančni minister Henry Paulson, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, guvernerka Aljaske Sarah Palin in kitajski režiser Zhang Yimou.

Revija Time Obamo opisuje kot osebnost, ki je navdušila množice, ki na svoje govore pritegne več kot 100.000 ljudi, ki ohranja hladnokrvnost v času vročih političnih prepirov, ki je uspela premagati "zanesljivo" zmagovalko tekme za demokratsko predsedniško nominacijo, ki je zbrala rekordne vsote denarja za kampanjo od rekordnega števila podpornikov, ki predstavlja uresničitev sramežljivih sanj milijonov temnopoltih Američanov in ki se bo morala v prvem letu svojega dela soočiti z množico težkih preizkušenj.

Obama se bo za praznike odpravil na Havaje, pred odhodom pa naj bi imenoval še nekaj članov kabineta oziroma visokih uradnikov svoje administracije, ki bo začela z delom po inavguraciji 20. januarja 2009. Z nekdanjim guvernerjem Iowe Vilsackom je Obama našel službo v administraciji že četrtemu nasprotniku iz letošnje demokratske predsedniške kampanje. Joseph Biden je postal podpredsednik ZDA, Hillary Clinton prevzema položaj državne sekretarke, Bill Richardson pa položaj ministra za trgovino.

Vilsack se je sicer iz tekme za osvojitev demokratske nominacije hitro umaknil, še preden se je tekma začela, in je nemudoma podprl newyorško senatorko Clintonovo, ki pa ji kljub temu ni uspelo zmagati na strankarskih zborovanjih v Iowi. 58-letni Vilsack je bil prvič izvoljen za guvernerja leta 1998 in velja za zmernega demokrata, ki pa se je v pretežno kmetijski državi zavzemal za alternativne vire energije in zagovarjal boj proti podnebnim spremembam.

Senator iz Kolorada Salazar pa prevzema ministrstvo, ki se v ZDA ukvarja z okoljem in naravnimi bogastvi, ne pa s kazenskimi zadevami. Skrbel bo za naravne parke in skušal uravnotežiti zaščito naravne dediščine z domačimi energetskimi potrebami, s poudarkom na zaščiti. Salazarjevega namestnika v senatu bo za dve leti imenoval guverner Kolorada, prav tako demokrat Bill Ritter. Salazar je bil izvoljen v senat šele leta 2004, pred tem pa je bil pravosodni minister države.

Obama je ob najavi imenovanj v sredo dejal, da je že skrajni čas za novo vodstvo v Washingtonu, ki bo zavezano odgovornemu izkoriščanju naravne dediščine. "Prepričan sem, da smo z imenovanji, ki sem jih opravil v tem tednu, dobili ekipo, ki bo naredila iz podeželske agende ameriško agendo za milijone novih zelenih delovnih mest, da osvobodimo nacijo odvisnosti od tuje nafte in ohranimo planet za naše otroke," je dejal Obama.