Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama opozoril ljudi, naj ubogajo ukaze o evakuaciji

Deli na:
Obama opozoril ljudi, naj ubogajo ukaze o evakuaciji

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj prekinil vso predsedniško kampanjo pred volitvami 6. novembra in se posvetil orkanu Sandy, ki bo nocoj udaril na vzhodno obalo ZDA. Na novinarski konferenci je pozval ljudi, naj ubogajo ukaze o evakuaciji, ker gre za veliko in mogočno nevihto.

"Prosim, poslušajte državne in lokalne uradnike. Ko vam povedo, da pojdite stran, morate iti stran. Ne zavlačujte in ne dvomite v navodila, ker gre za mogočno nevihto," je dejal Obama po sestanku z vodstvom Zvezne agencije za posredovanje v naravnih nesrečah (FEMA).

Obama je zagotovil, da so dobro pripravljeni s hrano, vodo in električnimi generatorji, vendar opozoril, da bodo naslednji dnevi težki, ker grozijo daljši izpadi elektrike in transporta. Nevihta je največja v zgodovini ZDA in bo prizadela območje od Severne Karoline na jugu do države Maine na severu in v notranjosti do Ohia oziroma območja Velikih jezer na meji s Kanado.

Javni promet so v New Yorku in drugih večjih mestih ob vzhodni obali ZDA zaprli že v nedeljo oziroma včeraj. Odpovedani so tudi poleti, čeprav bo orkan Sandy, katerega vetrovi so se danes malce okrepili na 150 kilometrov na uro, prišel na obalo z Atlantika nekje med Virginijo in New Yorkom šele zvečer po lokalnem oziroma zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času. V državi Connecticut so že zaprli tudi avtoceste.

Na vprašanje, kakšen učinek bo imela nevihta na volitve 6. novembra, je Obama odgovoril, da se trenutno s tem vprašanjem ne ubada, ampak ga skrbijo posledice nevihte. Obama bi moral včeraj voditi kampanjo na Floridi in jo nadaljevati v Ohiu, Virginiji, Koloradu in Wisconsinu.

Volivci si bodo poleg Obame oddahnili tudi od Mitta Romneyja, ki je bil v ponedeljek v Ohiu. Tudi republikanski predsedniški kandidat dva dni ne bo vodil kampanje.

Novinarsko konferenco je imel včeraj tudi newyorški župan Michael Bloomberg, ki je podaljšal rok za zaprtje mestnih šol do vključno torka. Mestni redarji se bodo do danes usmilili tudi voznikov in jim ne bodo pisali kazni za napačno parkiranje, mestni promet pa bo prekinjen do nadaljnjega oziroma najmanj 12 ur po koncu neurja, kar bo najverjetneje v sredo.

Odvisno od moči vetra se bodo zapirali tudi mostovi med Manhattnom in Queensom oziroma Brooklynom, guverner Andrew Cuomo pa je že ukazal zaprtje predora Battery med Manhattnom in Brooklynom ter predora Holland med Manhattnom in New Jerseyjem. Zaprta je tudi podzemna železnica Path med Manhattnom in New Jerseyjem, avtobusni promet z glavne postaje Port Authority ter pristanišči New Yorka in New Jerseyja.

Pred prihodom nevihte na kopno po New Yorku ud jutra pihajo vetrovi s sunki do 70 kilometrov na uro, do večera pa naj bi se okrepili do 150 kilometrov na uro. V zavetiščih je okrog 70.000 ljudi. Ostalih 300.000, ki jih je doletel ukaz o evakuaciji, pa se je preselilo k sorodnikom, znancem in prijateljem.