zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Nemci bi morali bolj ceniti Angelo Merkel

Deli na:
Obama: Nemci bi morali bolj ceniti Angelo Merkel

Ameriški predsednik Barack Obama je v Berlinu hvalil nemško kanclerko Angelo Merkel.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes pred dvostranskim srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu dejal, da Merklova predstavlja verodostojnost in da naj jo nemško ljudstvo ceni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na današnjem srečanju naj bi se pogovarjala predvsem o presenetljivi zmagi republikanca Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah prejšnji teden, krizi v Ukrajini in mednarodnem terorizmu, so sporočili iz nemške vlade.

Tiskovni predstavnik berlinske policije je zagotovil, da je za varnost poskrbljeno. Obamo na obisku v Berlinu spremlja kar 5000 policistov in ostrostrelcev, ki so nameščeni na strehi hotela Adlon, kjer biva.

Obama in Merklova sta si bila v preteklih osmih letih zelo naklonjena. Do nekaj trenj je prišlo le leta 2013 zaradi vohunskega škandala, še piše dpa.



Obama je o Merklovi celo dejal, da je bila "verjetno njegov najbližji mednarodni partner v zadnjih osmih letih."

Obama, ki na svoji zadnji mednarodni turneji predvsem miri zaskrbljenost zaradi izvolitve Trumpa za predsednika ZDA, se je v intervjuju za nemško javno televizijo ARD in revijo Der Spiegel med drugim pogovarjal o ključnem pomenu zmanjševanja neenakosti, če želimo ohraniti demokratične sisteme.

V prispevku časopisa Handelsblatt, ki je bil objavljen v sredo, pa sta Merkel in Obama razpravljala o prostotrgovinskem sporazumu med ZDA in EU (TTIP), kjer so se zaradi nedavne Trumpove zmage prenehala dogovarjanja.

Obama je v Nemčijo prispel v sredo zvečer, ko se je z nemško kanclerko sešel na delovni večerji. Za petek pa je v nemški prestolnici napovedano srečanje z britansko premierko Thereso May, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, italijanskim premierjem Matteom Renzijem ter predsednikom španske vlade Marianom Rajoyem.