nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama in Trump sta se sestala v Beli hiši

Deli na:
Obama in Trump sta se sestala v Beli hiši

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Beli hiši sprejel svojega naslednika Donalda Trumpa z družino.

Ameriški predsednik Barack Obama in njegov naslednik Donald Trump sta po srečanju v Ovalni pisarni Bele hiše napovedala sodelovanje v času prenosa oblasti in pri vprašanjih, s katerimi se soočajo ZDA. Demokrat in republikanec, ki sta se med letošnjo predsedniško kampanjo ostro napadala, sta bila zelo spravljiva.

Obama je dejal, da sta govorila o organizacijskih vprašanjih okrog Bele hiše, zunanji in notranji politiki.

"Kot sem že povedal sinoči, bo moja glavna prioriteta naslednja dva meseca pomagati pri tranziciji, ki bo zagotovila uspešno delo novoizvoljenega predsednika. Trumpovo zanimanje za sodelovanje z mojo ekipo glede številnih vprašanj, s katerimi se sooča ta velika država, me je zelo vzpodbudilo. Mislim, da je pomembno, da stopimo skupaj ne glede na politične preference ali stranko ter sodelujemo pri številnih izzivih," je med drugim v kratki izjavi povedal Obama, ki je Trumpa označil za dobrega človeka.

Predsednik ZDA je dodal, da se je prva dama Michelle istočasno srečala s svojo naslednico Melanio Trump in imela z njo odličen pogovor. "Želimo zagotoviti, da se bosta med pripravami na tranzicijo udobno počutila," je dejal Obama in se obrnil proti Trumpu ter mu zagotovil, da bodo naredili vse, kar morejo, da mu pomagajo, ker bo njegov uspeh tudi uspeh Amerike.

Trump je povedal, da se veseli Obamovih nasvetov v prihodnje in napovedal še številna srečanja s predsednikom. Obama mu je pojasnil nekaj težav, s katerimi se bo soočal na svojem novem položaju, vendar pa hkrati opisal tudi velike dosežke. Srečanje, ki bi moralo biti kratko, je na koncu trajalo uro in pol in Trump je dejal, da bi bilo zaradi njega lahko še daljše. Dejal je tudi, da Obamo zelo spoštuje.

Po izjavah so jima novinarji skušali zastaviti vprašanja, Obama pa je Trumpu v šali priporočil, da naj takšne poskuse v prihodnje kar zanemari.

Srečala sta se tudi podpredsednik Joseph Biden in novoizvoljeni podpredsednik Mike Pence, Trumpova delegacija pa je šla nato na kosilo s kongresnimi voditelji. Med njimi s predsednikom predstavniškega doma Paulom Ryanom, ki se je v času kampanje oddaljil od Trumpa, sedaj pa pravi, da ima mandat za spremembe, ki jih bo izvedel.

Trump bo moral v dveh mesecih sestaviti vlado in ugibanj je veliko.



Za zdaj gre le za popolna ugibanja, ki pa so tudi logična, kot je na primer verjetnost imenovanja nekdanjega župana Rudyja Giulianija za pravosodnega ministra ZDA ali na kakšen drug položaj, ki ima opraviti z nacionalno varnostjo.

Med republikanci z izkušnjami na področju zunanje politike ali nacionalne varnosti ni bilo veliko takšnih, ki so med kampanjo podpirali Trumpa. Ravno nasprotno, saj jih je večina javno povedala, da ni primeren za predsednika ZDA.

Glede na to se kot možno ime za novega državnega sekretarja takoj pri vrhu pokaže ime nekdanjega predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa Newta Gingricha ali pa nekdanjega veleposlanika pri ZN Johna Boltona. Potem je tu tudi predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose Bob Corker iz Tennesseeja.

Ameriški mediji ugibajo, da bi lahko kakšen ministrski položaj dobila tudi nekdanja guvernerka Aljaske Sarah Palin, najverjetneje notranje ministrstvo, ki pa se v ZDA ne ubada s policijo in pravosodjem ampak bolj naravnimi viri.

Razen Palinove se za zdaj ne kaže veliko možnosti, da bi visoke položaje v Trumpovi administraciji zasedle ženske, vendar pa tudi moških imen za zdaj ni veliko. Trump sestavi svoje administracije med kampanjo ni posvetil veliko pozornosti in je vztrajal, da bo o tem razmišljal šele po zmagi.

Njegovo ekipo za tranzicijo vodi guverner New Jerseyja Chris Christie, ki je uvodoma kandidiral proti njemu za republikansko predsedniško nominacijo, nato pa skupaj s temnopoltim zdravnikom Benom Carsonom postal eden njegovih najodločnejših podpornikov.

Zaradi tega bi se lahko v novi vladi našel prostor za oba. Pa tudi za senatorja iz Alabame Jeffa Sessionssa, ki je Trumpa prav tako podpiral od samega začetka, tudi ko to v senatu še ni bilo tako popularno.

Trump naj bi bil osebno zamerljiv, kar bi lahko pomenilo, da za položaje ne bo upošteval določenih ljudi, verjetno pa bo nagradil tiste, ki so ga podpirali. Ugibanja se bodo nadaljevala še nekaj tednov, ko naj bi bila podoba novega kabineta Bele hiše bolj jasna.