Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama hoče vedeti, ali se je Rusija vmešavala v ameriške volitve

Deli na:
Obama hoče vedeti, ali se je Rusija vmešavala v ameriške volitve

Foto: arhiv Reporterja

Ameriški predsednik Barack Obama je ukazal obveščevalni pregled obtožb o ruskem predvolilnem vdiranju v demokratske računalnike.

Svetovalka za domovinsko varnost in terorizem Lisa Monaco je sporočila, da je predsednik ZDA Barack Obama obveščevalni skupnosti naročil temeljito revizijo obtožb, da so ruski hekerji pred volitvami 8. novembra vdirali v računalnike demokratske stranke in nakradeno predajali WikiLeaksu.

Poročilo mora biti pripravljeno še preden se Obama poslovi s položaja, 20. januarja prihodnje leto, Monacova pa ni povedala, ali bo to poročilo sploh kdaj javno. Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump ga ne bo objavil, če bo poročilo ugotovilo, da se je Rusija dejansko vpletala v volitve s ciljem izvolitve sebi bolj naklonjenega kandidata.


Ameriški obveščevalci so Rusijo takega početja obtožili že pred volitvami, kar je Moskva odločno zanikala, Trump pa pravi, da ne verjame, da bi Rusija res skušala vplivati na izid volitev. Glede na to, da se je vdiralo le na račune demokratske stranke in demokratov, ga to ne zanima preveč. Trump je pred volitvami pogosto zagovarjal Rusijo in njenega predsednika Vladimirja Putina.

WikiLeaks je pred volitvami v ZDA med drugim objavil informacije o tem, da je strankarski vrh v času boja za demokratsko predsedniško nominacijo bolj navijal za Hillary Clinton kot Bernarda Sandersa, kar je privedlo do odstopa predsednice stranke Debbie Wasserman Schultz in velikega razburjenja med Sandersovimi podporniki.

Nekateri med njimi so potem raje užaljeno volili Trumpa ali katerega od drugih kandidatov ali kandidatk brez možnosti za uspeh.