zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama danes kot prvi ameriški predsednik na komunistični Kubi

Deli na:
Obama danes kot prvi ameriški predsednik na komunistični Kubi

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes kot prvi predsednik ZDA na uradnem obisku na Kubi po letu 1928. Pot na Kubo je posledica otoplitve odnosov med državama, ki sta jo konec leta 2014 začela Obama in kubanski predsednik Raul Castro.

Obama bo v Havani pristal pozno popoldne in se najprej odpravil na turistični sprehod po starem delu mesta, čeprav turistični obiski Kube za Američane uradno še vedno niso dovoljeni. V ponedeljek se bo v Havani srečal z gostiteljem Raulom Castrom, ki mu bo zvečer priredil državniško večerjo. Z Raulovim bratom, revolucionarjem Fidelom Castrom, se Obama ne bo srečal.

Srečal se bo s kardinalom Jaimejem Ortego ter z oporečniki, pri čemer so seznam gostov sestavili v Washingtonu, v torek pred odhodom v Argentino pa bo imel govor v gledališču Grande teatro de Havana, za katerega Bela hiša upa, da bo predvajan v živo na kubanski nacionalni televiziji. V govoru bo podal vizijo za več svobode in gospodarskih priložnosti na Kubi.

V času Obamovega obiska bo potekala tudi tekma v baseballu med ameriškim poklicnim moštvom in kubanskimi igralci, ki veljajo za odlične predstavnike tega športa. Obama bo imel še srečanje s podjetniki ZDA in Kube, protokol pa zahteva tudi polaganje venca pred spomenikom kubanskemu borcu proti španski kolonialni nadvladi Joseju Martiju.