stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama Britance poziva, naj ostanejo v EU; londonski župan mu očita hinavstvo

Deli na:
Obama Britance poziva, naj ostanejo v EU; londonski župan mu očita hinavstvo

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama je po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom dejal, da so ZDA prepričane, da ima članstvo Velike Britanije v EU izključno prednosti. Ob tem je priznal, da je to sicer odločitev britanskih volivcev. A je obenem Britance opozoril, da bi izstop iz EU oslabil moč Otoka in škodoval trgovinskim vezem.

Obama je na skupni novinarski konferenci s Cameronom poudaril, da je članstvo Velike Britanije v EU prednost tako iz gospodarskega kot varnostnega vidika in da to krepi moč države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po Obamovem mnenju je Velik Britanija najboljša, ko "pomaga voditi močno Evropo". Obenem je britanske volivce posvaril, da če se na junijskem referendumu o članstvu v EU odločijo za izstop iz unije, bo to Veliko Britanijo postavilo na "konec vrste" pri transatlantskih trgovinskih dogovorih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA bodo tako prednost dale dogovorom z EU. Prihodnji teden se sicer začne nov krog pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu med ZDA in EU (TTIP).

Cameron je na novinarski konferenci prav tako poudaril, da članstvo v EU krepi odlike Velike Britanije in tudi njen poseben odnos z ZDA. "Povezanost ZDA z Veliko Britanijo krepi varnost sveta," je ob tem dejal Obama.

Obama je že v prispevku za včerajšnji britanski Daily Telegraph podprl članstvo Velike Britanije v EU. "EU ne blaži britanskega vpliva, ampak ga povečuje. Močna Evropa ni grožnja britanskemu globalnemu vodstvu, krepi ga," je zapisal.

Obama je stališče objavil kljub pozivom britanskih podpornikov izstopa države iz unije, naj se ne vključuje v razpravo pred referendumom. Evroskeptični londonski župan Boris Johnson je stališče Obame označil za hinavsko, ker da se Američani nikoli ne bi še bolj vpletli v strukturo, ki je popolnoma drugačna od ameriških tradicij.

Obama se je na novinarski konferenci s Cameronom dotaknil tudi drugih mednarodnih vprašanj, kot je recimo nemirna Libija. Ameriški predsednik je zavrnil namige, da bi mednarodna skupnost lahko napotila kopenske sile v Libijo, da bi podprla nestabilno vlado narodne enotnosti in se borila proti skrajni Islamski državi, ki se v Libiji vse bolj krepi.

"Ni nobenih načrtov za kopenske sile v Libiji," je dejal Obama. "Menim, da to ni potrebno in da tega ta nova vlada ne bi sprejela. Poslalo bi napačen signal. Kar lahko storimo, je, da jim ponudimo strokovno znanje in urjenje," je dodal.

Ob tem je poudaril, da ne sodelujejo samo z libijsko vlado, temveč tudi s številnimi mednarodnimi partnerji, da bi zagotovili, da Islamska države ne pridobi nove utrdbe, od koder bi napadala Evropo in ZDA.

Ameriški predsednik je še izrazil zaskrbljenost nad krhanjem prekinitve ognja v Siriji in pod vprašaj postavil njeno trajnost, še piše AFP.