zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama bo v Berlinu miril strahove evropskih voditeljev

Deli na:
Obama bo v Berlinu miril strahove evropskih voditeljev

Foto: Getty Images

Predsednik ZDA Barack Obama se bo v v Berlinu sešel še s šesterico evropskih voditeljev.

Ob gostiteljici, nemški kanclerki Angeli Merkel, se bo srečal še s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, italijanskim premierjem Matteom Renzijem, britansko premierko Thereso May in španskim premierjem Marianom Rajoyjem.

V prvi vrsti naj bi miril strahove po zmagi Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA prejšnji teden. V tem okviru pa naj bi govorili tudi o prihodnosti čezatlantskih odnosov ter tudi o usodi prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA (TTIP). Govorili naj bi tudi o grški dolžniški krizi in migrantski problematiki, napoveduje nemška tiskovna agencija dpa.

Obama in njegova gostiteljica Merklova sta sicer v četrtek na dvostranskem srečanju poudarila, da so čezatlantski odnosi temelj stabilnosti. Obama pa je izrazil prepričanje, da Trump tega ne bo ogrozil.



Nasledniku na položaju je sicer še dejal, naj se bo sposoben "postaviti po robu" Rusiji zaradi njenih kršitev mednarodnega prava. Trump je namreč že med predvolilno kampanjo nakazoval razumevanje do Rusije in ruskega predsednika Vladimirja Putina. Slednji je bil tudi eden prvih tujih voditeljev, ki mu je čestital za zmago na volitvah in se pri tem nadejal izboljšanja odnosov med Rusijo in ZDA, ki so se zaradi ukrajinske krize in konflikta v Siriji povsem ohladili.

Obama in Merklova sta tudi pohvalila medsebojno sodelovanje in nemška kanclerka je izrazila pričakovanje, da bo tesno sodelovala tudi s Trumpom. Poudarila je, da so odnosi Nemčije in Evrope z ZDA "temeljni kamen naše zunanje politike" in neločljivo povezani z demokracijo, svobodo in zagovarjanjem človekovih pravic. Spomnila je še, da je na te vrednote v prvem pogovoru opozorila tudi Trumpa.

Po drugi strani pa je menila, da je glede na Trumpove napovedi zdaj najverjetneje konec pogovorov o TTIP. Dogovor najverjetneje ne sklenjen, a je vseeno izrazila pričakovanje, "da se bomo enkrat k temu vrnili".