Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama bo prvi ameriški predsednik, ki bo obiskal Hirošimo

Deli na:
Obama bo prvi ameriški predsednik, ki bo obiskal Hirošimo

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama bo na svojem doslej že četrtem uradnem obisku Japonske 27. maja skupaj s premierjem Shinzom Abejem kot prvi predsednik ZDA obiskal Hirošimo. ZDA so 6. avgusta leta 1945 nad Hirošimo odvrgle atomsko bombo, ki je med eksplozijo in nekaj mesecev po njej zahtevala smrt skoraj 150.000 ljudi.

Obama je Hirošimo in Nagasaki, kamor je tri dni kasneje padla še druga atomska bomba, želel obiskati že prej, vendar tega niso dovoljevale politične okoliščine. Doma v ZDA so ga republikanci ostro napadali, da hodi po svetu in se opravičuje za ameriška dejanja. Proti koncu drugega mandata Obame takšne kritike več ne ganejo in dela tisto, kar misli, da je potrebno.

Njegov tiskovni predstavnik za nacionalno varnost Ben Rhodes je sporočil, da želi Obama z obiskom Hirošime opozoriti na nevarnost jedrskega orožja in njegove širitve. Obisk ni opravičilo za smrt tisoče Japoncev, ampak bo služil kot dodatno opozorilo na nevarnost in prepričanje Obame, da bi bil svet brez jedrskega orožja veliko boljši.

Japonci tako od ZDA opravičila za uporabo jedrske bombe ob koncu druge svetovne vojne tokrat ne bodo dobili. Takratnega ameriškega predsednika Harryja Trumana so njegovi generali postavili pred dejstvo; ali bomba ali več tisoč mrtvih ameriških vojakov med invazijo na Japonsko, ki se nikakor ni hotela predati, čeprav je bila druga svetovna vojna zanjo leta 1945 že izgubljena.

Obama bo pred Japonsko na svoji doslej že deseti azijski turneji najprej 21. maja obiskal Vietnam, turnejo pa bo sklenil 28. maja na Japonskem, kjer bo 26. in 27. maja potekal vrh držav G7.