Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ob prazniku dela slovesnosti in protesti po vsem svetu

Deli na:
Ob prazniku dela slovesnosti in protesti po vsem svetu

Foto: Getty Images

Ob mednarodnem prazniku dela bodo v več mestih po svetu potekala zborovanja, slovesnosti in prireditve, pa tudi protesti. V Franciji bodo znova protestirali proti reformi trga dela, v turškem Istanbulu, kjer ob prvomajskih protestih praviloma prihaja do spopadov med protestniki in policijo, pa bo za varnost skrbelo kar 25.000 policistov.

V Istanbulu bodo ukrepi še posebej zaostreni okoli osrednjega trga Taksim, kjer so tudi letos prepovedali proteste. Tu se je kljub temu v preteklosti vedno zbralo največ protestnikov, tako da je tudi danes pričakovati incidente.

Nemška konfederacija sindikatov bo v Berlinu in v drugih mestih pripravila shode pod geslom Čas za več solidarnosti. V Berlinu pričakujejo tudi demonstracije levičarjev in skrajnih levičarjev. Ob 18. uri je napovedana revolucionarna prvomajska demonstracija pod geslom Brezmejni odpor - proti vojni in kapitalu.

V Rusiji bodo tradicionalno v številnih mestih po državi pripravili množična zborovanja ob prazniku dela. V Moskvi je na Rdečem trgu na tradicionalni paradi sindikatov pričakovati več deset tisoč ljudi.

Zaradi pravoslavne velike noči so v Grčiji zborovanja preložili na 8. maj.

V Franciji pa bodo pripravili tudi proteste proti reformi zakona o delu, ki je po mnenju študentov in zaposlenih nesprejemljiva in proti kateri že več mesecev organizirajo proteste. O zakonu bodo poslanci začeli razpravo v torek, ko so sindikati prav tako že napovedali proteste.

Mednarodni praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.