stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ob inavguraciji Vučića tudi protest "proti diktaturi"

Deli na:
Ob inavguraciji Vučića tudi protest "proti diktaturi"

Foto: Reuters

V Beogradu je potekala inavguracija novoizvoljenega srbskega predsednika Aleksandra Vučića z udeležbo številnih voditeljev iz regije, Evrope in sveta.

Po uradnih podatkih je bilo na slovesnosti v Palači Srbije okoli 5000 povabljenih gostov iz Srbije in sveta, predstavnikov diplomatskega zbora ter političnega in javnega življenja. Med njimi je bilo okoli 20 voditeljev tujih držav in predstavnikov mednarodnih organizacij, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med gosti je bila tudi mandatarka za sestavo nove srbske vlade Ana Brnabić. Po njenih besedah je pomembno, da se Srbija vzpostavi kot pravo regionalno središče Srednje in Jugovzhodne Evrope.

Slovenijo je zastopal zunanji minister Karl Erjavec. "Ne predstavljam si stabilne regije, stabilnega Zahodnega Balkana brez stabilnosti Srbije," je za Televizijo Slovenija ob inavguraciji povedal Erjavec.

V Beogradu je bil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je že pred samo svečanostjo odpravil domov. Z Vučićem se je srečal že dopoldne. Predsednika sta se strinjala, da je treba probleme reševati po mirni poti z medsebojnim razumevanjem in sodelovanjem različnih strani.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki se je prav tako udeležila inavguracije, je dejala, da je v Beograd prišla z veseljem in upanjem. Izrazila je željo, da bi današnji dan predstavljal prelomnico in nov korak v odnosih med Hrvaško in Srbijo.



Washington je zastopal predstavnik State departmenta za Evropo in Evroazijo Hoyt Brian Yee, ki je dejal, da obstaja še dovolj prostora za napredek v odnosih med ZDA in Srbijo.

V Srbijo so med drugim pripotovali tudi madžarski premier Viktor Orban, predsednik Makedonije Gjorgje Ivanov in črnogorski predsednik Filip Vujanović. Inavguracije sta se udeležila tudi evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Johannes Hahn in nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder. Rusija je medtem poslala podpredsednika vlade Dmitrija Rogozina.

Po poročanju beograjskih medijev so slovesnost v Palači Srbije pripravili kot potovanje skozi srbsko zgodovino in prikaz pečata Srbije, ki ga je pustila v svetu. Vučić je imel ob robu inavguracije številna dvostranska srečanja.

Ob inavguraciji je potekal tudi protest "proti diktaturi" na Trgu republike, ki so se ga udeležili tudi nekateri opozicijski poslanci. Protestniki so se sicer po kakšni uri razšli.

Vučić je bil za novega predsednika Srbije izvoljen v prvem krogu predsedniških volitev 2. aprila. Podprlo ga je 55,03 odstotka volivcev. Kot premier je odstopil 30. maja, dan kasneje je v parlamentu prisegel kot novi predsednik države.