palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ob 50. obletnici Maove uničujoče kulturne revolucije kitajski mediji o tem molčijo

Deli na:
Ob 50. obletnici Maove uničujoče kulturne revolucije kitajski mediji o tem molčijo

Foto: Getty Images

Kitajski voditelj Mao Zedong je na današnji dan pred 50 leti sprožil kulturno revolucijo, ki je državo pahnila v desetletje kaosa in nasilja. Državni mediji obletnice skoraj niso omenili, prav tako ni bil predviden noben uraden dogodek, nekaj pozornosti so ji posvetili zgolj uporabniki družbenih medijev.

Kitajski voditelj Mao Zedong je 16. maja 1966 sprožil kulturno revolucijo, s katero se je hotel znebiti političnih tekmecev. Prav tako je pozval mlade, naj očistijo kitajsko družbo. Kulturna revolucija, ki se je končala šele z Maovo smrtjo leta 1976, je pustila globoke rane v kitajski družbi, ki se še vedno niso zacelile.

Glavni državni mediji obletnice v današnjih izdajah skoraj niso omenili in so poročali predvsem o napetostih v Južnokitajskem morju in drugih aktualnih notranjepolitičnih temah, poroča BBC.

Nekaj pozornosti so ji posvetili uporabniki družbenih medijev, a so cenzorji večino komentarjev izbrisali. Uporabnik spletne strani Weibo, kitajske različice Twitterja, je objavil fotografijo naslovnic petih velikih kitajskih časnikov in nobeden od njih ni omenil kulturne revolucije.

Številni so izrazili zaskrbljenost, da bi se podobna revolucija lahko zgodila pod sedanjim predsednikom Xi Jinpingom, ki je sprožil kampanjo proti podkupljivim uradnikom in okrepil nadzor nad civilno družbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Kri kulturne revolucije ni izginila, mrtva telesa so še topla," se je glasil eden od zapisov, ki je bil izbrisan. "Zavrnitev tega, kar se je dogajalo med kulturno revolucijo, je še vedno dolžnost vsakega državljana."

O obletnici enega najbolj kaotičnih obdobij v nedavni kitajski zgodovini so poročali mediji v Hongkongu, kjer imajo zaenkrat še več medijske svobode kot na celini.