Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

O brexitu bodo morali odločati še britanski poslanci

Deli na:
O brexitu bodo morali odločati še britanski poslanci

Zastave EU in Velike Britanije (foto: Getty Images) - Foto: Getty Images

Sodišče: O sprožitvi postopka za brexit mora odločati britanski parlament; Juncker in Mayeva v petek po telefonu o brexitu.

Evropska komisija ne komentira odločitve višjega sodišča v Londonu, da mora o sprožitvi postopka o začetku pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU presojati britanski parlament, ki bi lahko zamaknila pogajanja o brexitu. Predsednik komisije Jean-Claude Juncker bo o nadaljnjih korakih v petek po telefonu govoril z britansko premierko Thereso May.

Britanska vlada, ki je doslej vztrajala, da je sprožitev postopka za brexit v njeni pristojnosti, je napovedala, da se bo pritožila na odločitev sodišča o tem, da mora predhodno dobiti soglasje parlamenta.

V Evropski komisiji ne želijo komentirati odločitve sodišča v Londonu in ugibati o morebitnih posledicah. Izpostavili so le, da je v proces izstopa Otoka iz unije vključen tudi Evropski parlament.

Glavni govorec komisije Margaritis Schinas je ob tem danes napovedal, da se bo predsednik komisije Juncker v petek po telefonu pogovoril z britansko premierko, in sicer na njeno pobudo. O podrobnostih ni želel govoriti.

V Bruslju sicer že vseskozi ponavljajo, da je na potezi London, ki mora sprožiti 50. člen pogodbe EU o izstopu države iz unije. Mayeva je napovedala, da naj bi to storili do konca marca prihodnje leto.

V Bruslju o časovnem okviru pogajanj neuradno pravijo, da bi bilo iz praktičnih in političnih razlogov zaželeno izstop izvesti do naslednjih evropskih volitev in novega institucionalnega cikla leta 2019.