nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novo brazilsko vlado kritizirajo kot "vlado belih moških"

Deli na:
Novo brazilsko vlado kritizirajo kot "vlado belih moških"

Foto: Getty Images

Prehodna brazilska vlada predsednika Michela Temerja je stara le dan, a je že naletela na kritike. V 24-članski vladi, ki jo je predstavil v četrtek le nekaj ur po začasni odstavitvi predsednice Dilme Rousseff, ni niti ene ženske, pa tudi ne predstavnikov mešanega rodu, ki tvorijo okoli polovico prebivalstva.

V četrtek je sicer Temer predstavil 22 ministrov, dva pa še mora imenovati.

"To je vlada belih moških," je izpostavil analitik Ivar Hartmann, strokovnjak za javno pravo v think tanku FGV v Rio de Janeiru. Kot je izpostavil, je to prvič od diktature med letoma 1964 in 1985, da v vladi ni niti ene ženske, kar je zaskrbljujoče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To dejstvo je toliko bolj pomenljivo, ker je bila Rousseffa prva predsednica v zgodovini Brazilije in ena najvplivnejših žensk na svetu.

75-letni Temer je v četrtek po prevzemu položaja obljubil poenotenje države z desnosredinsko vlado "narodne rešitve". Glede na to, da v njej ni ne predstavnikov žensk niti mulatov, mesticev ali črncev - obe skupini namreč predstavljata okoli polovico prebivalstva - se takoj zastavlja vprašanje, koliko enotnosti bo lahko prinesla.

Rousseffova, ki je izstopala v prevladujoči moški brazilski politiki, sicer ni bila znana kot feministka, a v času njenega predsedovanja so sprejeli prelomni zakon za zaščito žensk pred nasiljem v družini in uvedli kvote za črnske študente na univerzah.

Obe skupini prebivalstva sta imeli tudi predstavnike v njenem ožjem krogu. V času svojih dveh predsedniških mandatov - njen drugi štiriletni mandat je bil v četrtek z začetkom postopka odstavitve prekinjen skoraj na polovici - je imela 15 ministric. Ena med njimi je bila Nilma Lino Gomes, prva črnska vodja zvezne univerze, ki je nato postala ministrica za ženske, človekove pravice in rasno enakost.

Čeprav prioriteta sedaj 68-letna Rousseffove ni bila sprememba prevladujoče moške politike, je bila za mnoge ženske navdih zaradi svojih dosežkov, navaja AFP.

Rousseffova, ki je glasovanje za začetek postopka odstavitve označila za državni udar, je že pred četrtkom ocenila, da je imel seksizem v večinsko moškem kongresu ključno vlogo pri potrditvi postopka odstavitve.

Tudi kritiki poudarjajo, da je imela kampanja proti njej ob ideološkem tudi močan seksističen ton. Slogan "Čao, draga", ki so ga uporabljali podporniki odstavitve, ima namreč v portugalščini pokroviteljski pomen, še posebej, ko so ga poslanci v sovražno nastrojenem senatu vedno znova ponavljali, ko so glasovali proti njej.

Senat, zgornji dom kongresa, je v četrtek izglasoval začasno odstavitev Rousseffove za 180 dni in s tem sprožil proces njene odstavitve zaradi očitkov, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Sama trdi, da so enako delali tudi njeni predhodniki.

Z začasno odstavitvijo Rousseffove se sicer končuje tudi 13-letna vladavina njene levo usmerjene Delavske stranke. Temer, ki prihaja iz desnosredinske stranke PMDB in ima podporo gospodarstva, je kabinet Roussefove popolnoma preoblikoval, odpustil je vse njene ministre in sestavil gospodarstvu naklonjeno vlado. Z njo se bo prvič sestal danes.