Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi zapleti pri zdravljenju Huga Chaveza

Deli na:
Novi zapleti pri zdravljenju Huga Chaveza

Foto: Reuters

Zdravstveno stanje venezuelskega predsednika Huga Chaveza se je po operaciji med zdravljenjem raka na Kubi znova poslabšalo. Kot je v nedeljo iz Havane sporočil venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro, je okužba dihal botrovala novim zapletom. Zaradi najnovejših predsednikovih zdravstvenih težav so v Caracasu odpovedali koncert ob koncu leta.

"Stanje predsednika Chaveza je še vedno občutljivo," je za venezuelsko državno televizijo in radio poudaril Maduro in posvaril, da odpravljanje zapletov ni brez tveganja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Maduro je na Kubi, kjer se zdravi Chavez, skupaj s predsednikovo hčerjo Roso Virginio Chavez, ministrom za znanost in tehnologijo Jorgejem Arreazo in vrhovno državno tožilko Cilio Flores.

Venezuelski minister za informiranje Ernesto Villegas pa je v Caracasu sporočil, da so zaradi predsednikovega slabega zdravstvenega stanja odpovedali za drevi napovedan koncert v središču venezuelske prestolnice, ki ga je organizirala vlada. Ob tem je pozval Venezuelce, naj molijo za Chaveza.


Chavez po zmagi na oktobrskih predsedniških volitvah še ni prisegel za nov šestletni mandat na čelu države. Prisega je predvidena za 10. januar, venezuelski ustavni strokovnjaki in opozicija pa pravijo, da je ni mogoče preložiti zaradi bolezni in da bo moral biti Chavez v domovini, ko bo prisegel.

Venezuelska ustava sicer določa, da morajo nove predsedniške volitve potekati v 30 dneh, če predsednik ni sposoben opravljati svojih dolžnosti.

58-letni Chavez je bil 11. decembra operiran v Havani, ker so se mu na mestu, kjer so mu v preteklosti že odstranili tumorje, znova pojavile maligne celice. To je bila zanj že četrta operacija zaradi raka. Po njej je Chaveza doletela še okužba dihal.

Venezuelskemu voditelju so raka prvič diagnosticirali junija lani, nakar je prestal že več operacij ter tudi kemoterapije in obsevanja. Ob tokratni novici, da se je rak vrnil, so bili Venezuelci šokirani, saj jim je Chavez pred tem zatrjeval, da je bilo zdravljenje na Kubi uspešno in da je raka premagal.