Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi šef in 150 milijonov evrov svežega denarja za Agrokor

Deli na:
Novi šef in 150 milijonov evrov svežega denarja za Agrokor

Foto: Profimedia

Banke upnice bodo prezadolženemu koncernu Agrokor zagotovile 150 milijonov evrov.

S tem mu bodo zagotovile sredstva za svežo likvidnost družbe, je po današnjem srečanju s koordinacijskim odborom šestih bank upnic koncerna Agrokor potrdil hrvaški premier Andrej Plenković.

Podrobnosti o novem posojilu bodo določili na pogovorih v popoldanskih urah. Kot je še povedal premier, so se na srečanju, na katerem je sodeloval tudi izredni pooblaščenec za Agrokor Ante Ramljak, dogovorili, da bo svež denar namenjen izplačilu plač in obveznosti dobaviteljem ter za tekoče poslovanje.

Plenković je izrazil pričakovanje, da bodo prvi na seznamu za izplačila terjatev mali dobavitelji. Po njegovih besedah pa so se dotaknili tudi vprašanja menic, za kar so banke upnice pokazale razumevanje. Dejal je, da iščejo rešitev, po kateri bi tisti, ki je na koncu dolžnik, obveznost tudi poravnal.

Predsednik uprave Zagrebačke banke iz skupine Unicredit Miljenko Živaljić je v imenu koordinacijskega odbora bank upnic, v katerem so še Sberbank, VTB, Raiffeisen bank, Erste bank in Privredna banka Zagreb iz skupine Intesa Sanpaolo, ocenil, da bodo z novim posojilo in dobrim programom prestrukturiranja koncerna, ki je v rokah nove izredne uprave, Agrokor popeljali v pravo smer.

Ni pa želel razkriti, koliko denarja bodo banke še odobrile koncernu, ki je le dobaviteljem dolžan več kot dve milijardi evrov. Hrvaški mediji so pred današnjim srečanjem pisali, da bodo banke koncernu do konca aprila odobrile 700 milijonov evrov novih posojil.


Danes je sicer v praksi zaživel zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, saj je sodišče, pristojno za gospodarske zadeve, potrdilo vladni predlog, da njen izredni pooblaščenec v Agrokorju postane Ramljak. Ta med drugim določa, da se morajo vsi sodni postopki nad koncernom za čas izredne uprave ustaviti.

Plenković in Ramljak sta se danes že sešla z dobavitelji Agrokorja, ki so zagotovili, da bodo nadalje oskrbovali hrvaško trgovsko verigo Konzum. Po dogovoru bo Agrokor prednostno poplačal dolg do tistih dobaviteljev, ki imajo težave z likvidnostjo. Ramljak je po današnjih sestankih že prevzel posle in se seznanil z razmerami v Agrokorju.

Po popoldanskem srečanju z upravo Agrokorja je povedal, da je primopredaja potekala v "vzdušju pogovorov o prednostnih nalogah za koncerna". Napovedal je, da bo njegovo prvo srečanje na vodilnem položaju v upravi družbe poskus dogovora za bankami glede financiranja tekoče likvidnosti družbe. Ponovil je, da bo do velikonočnih praznikov poskusil zagotoviti denar za izplačilo dobaviteljem in plače delavcem.

Omenil je tudi, da bo dosedanji glavni direktor za prestrukturiranje Agrokorja Antonio Alvarez III. iz svetovalne družbe Alvarez & Marsal lahko ponudil svoj predlog prestrukturiranja koncerna. Ni izključil možnosti, da bi Alvarez ostal na Hrvaškem kot svetovalec za prestrukturiranje.

Ramljak je primopredajo v Agrokoru opravil ob podpori podpredsednice hrvaške vlade in ministrice za gospodarstvo Martine Dalić.

Medtem pa je hrvaško ustavno sodišče prejelo prvo zahtevo za presojo ustavnosti zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetij na Hrvaškem, znanega kot lex Agrokor, poročajo hrvaški mediji. Nekateri namreč opozarjajo, da je več določil tega zakona v nasprotju s hrvaško ustavo.