zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi avstrijski kancler bo očitno šef avstrijskih železnic Christian Kern

Deli na:
Novi avstrijski kancler bo očitno šef avstrijskih železnic Christian Kern

Foto: Wikimedia

V Avstriji je očitno padla odločitev o tem, kdo bo po odstopu Wernerja Faymanna novi kancler. Vse deželne centrale socialdemokratov (SPÖ) z izjemo dunajske so namreč za položaj že podprle vodjo avstrijskih železnic Christiana Kerna. Poleg tega je danes kandidaturo zavrnil drugi potencialni kandidat, medijski mogotec Gerhard Zeiler.

Faymann je v ponedeljek presenetljivo odstopil s čela SPÖ in vlade, s čimer je sledil pozivom k odhodu, ki so se zvrstili po aprilskem porazu socialdemokratskega kandidata v prvem krogu predsedniških volitev. Na njih je s presenetljivo prednostjo slavil svobodnjak Norbert Hofer, ki se bo 22. maja v drugem krogu spopadel z zelenim kandidatom Alexandrom van der Bellnom.

Deželni vodje socialdemokratov so se po Faymannovem odhodu lotili iskanja njegovega naslednika in glede na današnje informacije iz sosednje države so se vsi z izjemo vplivne dunajske centrale poenotili za 50-letnim šefom avstrijskih železnic Kernom.

Danes ga je namreč podprla še gradiščanska SPÖ. "Odločno stojimo za Christianom Kernom," je dejal vodja gradiščanskih socialdemokratov Hans Niessl. Tudi v dunajski centrali naj bi Kern imel vse večjo podporo, poročajo avstrijski mediji.

Dunajski župan Michael Häupl, ki je trenutno tudi na čelu celotne SPÖ, je v zadnjih dneh sicer navijal za svojega prijatelja, nekdanjega šefa avstrijske radiotelevizije Zeilerja, ki pa je danes sporočil, da ni na voljo za spopad s Kernom, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Tako naj bi po poročanju časnika Kurier sedaj tudi Häupl podpiral Kerna. Poleg tega so izbiro Kerna blagoslovili tudi v združenju socialdemokratskih sindikatov.

Imenovanje Kerna na čelo socialdemokratov na srečanju strankinih vodij na Dunaju v petek dopoldne tako po poročanju APA ostaja le še formalnost in če bo šlo vse gladko, bo Kern v torek tudi formalno prevzel položaj strankinega predsednika. Še pred tem naj bi pogovore z njim začel začasni kancler Reinhold Mitterlehner iz ljudske stranke (ÖVP).

Ta je sicer že naštela nekaj pogojev za nadaljevanje rdeče-črne koalicije, med katerimi je ohranitev restriktivne azilne in begunske politike. Predčasnih volitev ÖVP za zdaj ni zahtevala, naj pa bi bilo vse odvisno od nadaljnjega sodelovanja koalicije, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z načrti naj bi v sredo avstrijski predsednik Heinz Fischer zaprisegel Kerna za kanclerja, nakar bo ta vodil prvo sejo vlade, ki se bo opoldne istega dne predstavila parlamentu. O sestavi Kernove vlade se za zdaj še ugiba, jasno naj bi bilo le, da bo prišlo do nekaj menjav. Vsekakor pa bo prihodnji teden, ki se bo končal s predsedniškimi volitvami, politično izjemno bogat za Avstrijo.

Kern, sin tajnice in elektroinštalaterja, je odraščal v dunajski četrti Simmering. Rodil se je 4. januarja 1966. Velja za ambicioznega in vztrajnega človeka. Kariero je začel v strankarski politiki, več let je tudi uspešno deloval na gospodarskih področjih, ki so blizu države.

Študiral je novinarstvo, kjer je kratek čas kot gospodarski novinar tudi delal, nato pa je zaključil podiplomski študij iz menedžmenta v Centru za menedžment v St. Gallnu. Pri 25 letih je postal asistent državnega sekretarja Petra Kostelke.

Ko je ta tri leta kasneje postal poslanec, je prevzel položaj vodje strankine pisarne in tiskovnega predstavnika Kostelke kot vodje poslanske skupine SPÖ. Na čelu avstrijskih železnic je od leta 2010. Je oče treh sinov in hčerke.