stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova Trumpova košarica medijem: ne bo ga na večerjo z dopisniki

Deli na:
Nova Trumpova košarica medijem: ne bo ga na večerjo z dopisniki

Donald Trump - Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto še zaostril spor z mediji, ko je sporočil, da se ne bo udeležil tradicionalne večerje z dopisniki iz Bele hiše.

S tem bo Trump prekinil tradicijo, v skladu s katero je ameriški predsednik vsako leto častni gost tega dogodka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združenje dopisnikov iz Bele hiše vsakoletno večerjo, ki pritegne tudi številne slavne, pripravlja že od leta 1921, na njej pa zbirajo denar za novinarske štipendije. Letošnja večerja je načrtovana za 29. april in v združenju so zagotovili, da jo bodo kljub košarici ameriškega predsednika izpeljali v skladu z načrti.

Večerja "je bila in bo še naprej proslava prvega amandmaja (o svobodi tiska) in pomembne vloge, ki jo v zdravi republiki igrajo neodvisni mediji", je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal predsednik združenja Jeff Mason.


"Ne bom se udeležil letošnje večerje Združenja dopisnikov iz Bele hiše. Prosim, zaželite vsem vse dobro in imejte odličen večer!" je pred tem "začivkal" Trump.

Trump je že tekom svoje predsedniške kampanje ostro kritiziral glavne ameriške medije, ki so v glavnem odkrito nasprotovali njegovi izvolitvi. Od nastopa mandata je retoriko še zaostril in medijem redno očital poudarjanje njegovih napak in molčanje o dosežkih.

Do odpovedi sodelovanja na večerji, na kateri se ameriški predsedniki z novinarji tradicionalno šalijo tudi na svoj račun, je prišlo dan zatem, ko je tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer nekaterim dopisnikom Bele hiše preprečil sodelovanje na neformalnem pogovoru. Tega so se lahko udeležili nekateri manjši mediji, ki o Trumpu poročajo prijazno - na primer Breitbart in One America News Network - pred vrati pa so med drugim ostali CNN, New York Times, Los Angeles Times in Politico.

Spicerjeva namestnica Sarah Sanders je kasneje sporočila, da ni šlo za kaznovanje medijev, ki niso dovolj pozitivni o Trumpu. Poudarila je, da je bil pogovor predviden le za "pool", to je novinarje, ki morajo informacije deliti z ostalimi. Kasneje so se odločili, da povabijo še nekatere druge.