nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova tehnologija pedofilskim turistom še olajša zlorabe otrok

Deli na:
Nova tehnologija pedofilskim turistom še olajša zlorabe otrok

Foto: Arhiv Reporterja

Komunikacijska tehnologija spreminja globalno seksualno trgovino do te mere, da sedaj turisti lažje kot kdajkoli prej spolno zlorabljajo otroke, kaže v četrtek objavljena študija o pedofiliji v turizmu. Kaže tudi, da je pedofilski turizem kljub več kot 20-letnemu boju proti njemu razvit po vsem svetu in da je v porastu.

Pri pripravi študije pod okriljem Združenih narodov je sodelovalo več kot 70 agencij za zaščito otrok, človekoljubnih organizacij in akademikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avtorji študijo označujejo kot najbolj obširno študijo o pedofiliji v turizmu v zadnjih 20. letih.

Ugotavljajo, da je tovrstno kriminalno dejavnost mogoče zaslediti v vseh regijah po svetu in da nanjo ni imuna nobena država.

Narava in raven spolnih zlorab s strani turistov in potnikov se sicer po regijah razlikuje, glavna vzroka za njihovo širitev pa so poceni potovanja in nova tehnologija, ki storilcem omogoča lažje širjenje informacij in zlorab.

Širjenje komunikacijskih tehnologij olajšuje spolne zlorabe otrok na vsakem koraku. Tako storilcem omogoča, da prek interneta pripravijo ali si priskrbijo otroka, še preden pridejo, medsebojno izmenjujejo informacije ali celo v živo spremljajo spolne zlorabe.

"S pritiskom na gumb lahko storilcem 'dostavijo' otroke v njihove hotelske sobe ali kamorkoli drugam želijo," opozarjajo v poročilu in dodajajo, da lahko sedaj pedofili prek družbenih omrežij z žrtvami pridejo v neposreden stik s hitrostjo, ki pred 20 leti ni bila mogoča.

V Južni Koreji, kjer so napredne komunikacijske tehnologije zelo razširjene, se o več kot 95 odstotkih plačljivih spolnih zlorab otrok dogovorijo prek interneta.

Pedofili se v digitalnem svetu tudi uspešno skrivajo z vse večjo uporabo t. i. darkneta, ki ga je težko odkriti, kjer objavljajo, izmenjujejo in gledajo materiale, ki so jih posneli med potovanji.

Nova tehnologija tudi spreminja naravo zlorab. Na Filipinih, kjer je središče kibernetskega seksa v jugovzhodni Aziji, naj bi več deset tisoč otrok izkoriščali v spolnem turizmu prek spletnih kamer, ko otroci spolno občujejo pred spletnimi kamerami po navodilih pedofilov.

Avtorji študije tudi izpostavljajo, da so predstave o pedofilskem turizmu zastarele, saj tipičen storilec ni več "bel, bogat zahodnjak srednjih let", temveč prihajajo storilci iz vseh slojev, mnogi so priložnostni in se nimajo za serijske pedofile.

"Vsem pa je skupno to, da imajo le malo možnosti, da jih bodo aretirali, obtožili in kaznovali, saj ponavljajoči se storilci izbirajo države z najšibkejšimi zakoni in pregonom teh zločinov," je ob predstavitvi študije v Bangkoku opozorila Dorothy Rozga, izvršna direktorica ECPAT International, ki je nadziral pripravo poročila.

Spremembo narave pedofilskega turizma je mogoče opaziti v jugovzhodni Aziji, ki je bila dolgo njegovo središče. Beli pedofili iz zahodnih držav so sicer še vedno problem, a se je njihov pregon okrepil zahvaljujoč večjemu sodelovanju držav JV Azije in zahodnih držav. Vse več turistov pedofilov pa je lokalnih ali pa prihajajo iz regije - Japonske, Kitajske in Južne Koreje - predvsem zato, ker jih vedno več potuje.

Evropa, ki je bila nekoč glavni vir turistov pedofilov, sedaj postaja njihova destinacija, še posebej nekatere države srednje in vzhodne Evrope, kjer nimajo ustrezne zakonodaje za zaščito otrok.

Na Bližnjem vzhodu in severni Afriki k naraščanju pedofilskega turizma prispevajo konflikti ter nizek status žensk v mnogih kulturah.

"Pred 20 leti je bilo mogoče narisati okviren zemljevid tega, od kod prihajajo pedofili in kam gredo, sedaj pa je vse bolj zamegljena meja med državami izvora in ciljnimi državami," so še izpostavili v poročilu.

Zaradi majhnega števila obsodb pedofilov avtorji pozivajo k več skupnim dejavnostim za preprečevanje teh zločinov in boljši zaščiti otrok, saj več milijonom po vsem svetu grozijo spolne zlorabe. Tehnološka podjetja pa pozivajo k razvoju rešitev, s katerimi bi spodkopali internetno trgovino preko programov za sledenje ali blokiranje plačil, še navaja AFP.