favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova mestna oblast naj bi spremenila ime Trga maršala Tita v Zagrebu

Deli na:
Nova mestna oblast naj bi spremenila ime Trga maršala Tita v Zagrebu

Trg maršala Tita v Zagrebu - Foto: Wikimedia

Zagrebški župan Milan Bandić je napovedal, da bo na prvi seji mestnega sveta predlagal spremembo imena Trga maršala Tita v Zagrebu v Trg Republike Hrvaške.

Nekdanji član SDP Bandić namerava s spremembo imena pridobiti podporo desnice za oblikovanje večine v mestnem svetu.

Napoved pomeni spremembo stališča Bandića, ki je doslej trdil, da bodo o imenu omenjenega trga odločili Zagrebčani na referendumu.

Zagrebški župan je na majskih lokalnih volitvah dobil že šesti zaporedni županski mandat v Zagrebu, vendar njegova stranka nima večine v mestnem svetu. Za stabilno večino potrebuje pet mestnih svetnikov, ki so bili na volilnem seznamu desničarske kandidatke Brune Esih, ki jo podpira tudi bivši protislovni hrvaški minister za kulturo Zlatko Hasanbegović.

Pogoj za njuno sodelovanje z Bandićem je preimenovanje Trga maršala Tita, kar je bil tudi edini vsebinski del predvolilnega programa volilne liste Brune Esih. Predlagali so ime Gledališki trg, glede na to, da je na trgu poslopje Hrvaškega narodnega gledališča (HNK).

Hasanbegović in Esihova sta nasprotovala referendumu, ker sta se zavedala, da bodo na ta način težko spremenili ime trga, glede na dejstvo, da je za veljavnost referenduma potrebna nadpolovična udeležba vseh zagrebških volivcev, ki bi bila malo verjetna.



Hasanbegović je po Bandićevi napovedi preimenovanja Trga maršala Tita izjavil, da predlog ni po njegovem okusu, da pa bo temelj za začetek pogovorov o sodelovanju s stranko Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti v mestnem svetu.

Spremembo imena Titovega trga v Zagrebu že leta z rednimi mirnimi protesti zahtevajo državljanske pobude in posamezniki, ki imajo nekdanjega partizanskega poveljnika in jugoslovanskega predsednika za vojnega zločinca, predvsem zaradi povojnih pobojev in dolgoletne avtoritarne oblasti.

Pred kratkim so na Trgu maršala Tita bili tudi protesti proti preimenovanju. Med drugim je bilo slišati, da ima Hrvaška za državni praznik dan antifašističnega boja, odpovedala pa se bo imenu osrednjega voditelja boja proti fašizmu med drugo svetovno vojno.

Bandić je včeraj izrazil pričakovanje, da bo njegov predlog pomiril nasprotujoče strani ter da proti njemu ne bo "nihče normalen". Napovedal je, da bo novo ime predlagal na prvi seji mestnega sveta, ki se bo na ustanovni seji novega sklica sestal v četrtek.

Po njegovem mnenju ime Trg Republike Hrvaške ustreza, ker so na njem mnoge nacionalne ustanove, inštitucije in spomeniki, kot so rektorat zagrebške univerze, pravna fakulteta, glasbena akademija ter muzej umetnosti in obrti.