Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Naslednja generacija skrajnežev: v Nemčijo se vračajo indoktrinirani otroci džihadistov

Deli na:
Naslednja generacija skrajnežev: v Nemčijo se vračajo indoktrinirani otroci džihadistov

Foto: Profimedia

Predsednik nemškega zveznega urada za zaščito ustave (BfV) Hans-Georg Maassen je posvaril pred grožnjo, ki jo predstavlja nova, zelo mlada generacija džihadistov ter otroci, ki se vračajo iz krajev, ki so bili pod nadzorom Islamske države (IS).

"Priča smo grožnji, ko se otroci džihadistov, islamsko socializirani in ustrezno indoktrinirani, vračajo z območij spopadov v Nemčijo. Tako lahko tudi tukaj nastane nova džihadistična generacija. Družba se mora jasno zavedati tega tveganja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa posvaril Maassen.

Po oceni BfV so otroci in mladostniki trden del propagande IS in jih propagandisti IS tudi načrtno nagovarjajo. Prihaja tudi do tega, da majhne otroke v videoposnetkih IS zlorabijo kot rablje.

"V propagandi IS so otroci prikazani kot nova generacija brezobzirnih in nasilnih borcev IS," je še dejal predsednik BfV.



IS je v zadnjem času zabeležila velike izgube ozemlja v Siriji in Iraku. Nemški BfV sedaj ocenjuje, da se bodo zaradi razmer na terenu številne pripadnice IS s svojimi otroki vrnile v Nemčijo. Prav starejše otroke naj bi IS že radikalizirala in jih v Siriji in Iraku izpostavila vsakodnevnemu nasilju. Tovrstno socializacijo otrok bi lahko dodatno okrepil še vpliv salafističnega okolja v Nemčiji, opozarjajo v Berlinu.

Ob tem je Maassen še navedel podatek, da so tri petine terorističnih napadov z islamističnim ozadjem v Nemčiji izvedli mladoletniki.

Po podatkih BfV je iz Nemčije na območje spopadov na strani IS odpotovalo več ko 950 islamistov, od tega 20 odstotkov žensk. Tretjina se je medtem že vrnila v Nemčijo, a je med njimi zelo malo žensk. Predvidevajo, da naj bi se ženske začele skupaj z otroki vračati v prihodnjih mesecih, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.