hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Norveška se spominja Breivikovih žrtev

Deli na:
Norveška se spominja Breivikovih žrtev

Foto: Reuters

Norveški premier Jens Stoltenberg je s polaganjem venca danes v Oslu počastil spomin na žrtve smrtonosnega pohoda 33-letnega skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika pred natanko letom dni. Ob tem je zagotovil, da je Breivikov načrt, da bi spodkopal norveške vrednote, spodletel, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Bomba in naboji naj bi spremenili Norveško. Norveško ljudstvo je odgovorilo z obrambo svojih vrednot. Morilcu je spodletelo, ljudje so zmagali," je ob prvi obletnici napadov, v katerih je bilo ubitih 77 ljudi, dejal Stoltenberg.

Polaganja venca v Oslu, kjer je v bombnem napadu umrlo osem ljudi, se je udeležil tudi norveški kralj Harald V. Preživeli napada na otoku Utoya, kjer je Breivik vzel življenje 69 članom podmladka norveških laburistov, in njihovi svojci pa so se zbrali na spominski slovesnosti na otoku. Kasneje se jim bo tam pridružil tudi Stoltenberg.

Poleg polaganja vencev in spominskih slovesnosti na obeh prizoriščih napadov bodo Norvežani prvo obletnico tragedije obeležili z bogoslužji po vsej državi in večernim koncertom blizu mestne hiše v Oslu.

Breivik, ki se je policiji predal na dan napadov, medtem čaka na izrek sodbe. Predvidoma bo sodišče to storilo 24. avgusta, sodniki pa bodo morali odločiti, ali je bil med dejanjem prišteven in ga poslati v zapor, ali pa bodo zanj odredili psihiatrično oskrbo.

Breivik na deset tednov trajajočem sojenju ni kazal čustev in je ves čas vztrajal, da so bili njegovi napadi nujni v boju proti multikulturalizmu in "muslimanski invaziji" na Evropo.