ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Norveška policija: Breivik je deloval sam

Deli na:

Norveška policija je na sojenju norveškemu teroristu Andersu Behringu Breiviku zatrdila, da je desničarski skrajnež bombni napad v Oslu in strelski pohod na otoku Utoya, v katerih je julija lani ubil 77 ljudi, izvedel sam.

27.dan sojenja Breiviku na sodišču v Oslu so zaslišali preiskovalce, ki so opisali življenje 33-letnika, njegova potovanja in dejavnosti na svetovnem spletu do napadov 22. julija lani.

"Prepričani smo v tak zaključek. Ničesar ni, kar bi kazalo na to, da je imel obtoženec pomoč," je izjavil predstavnik policije Kenneth Wilberg.

V preiskavi, ki še vedno poteka, je na vrhuncu sodelovalo okoli 1000 policistov, trenutno pa primer preiskuje okoli 50 policistov.

Preiskovalci so preučili tudi Breivikov manifest, ki ga je razposlal po elektronski pošti malo pred napadi. Policija je zaslišala 50 ljudi, ki so omenjeni v besedilu.



Wilberg je dejal, da je Breivik želel manifest, v katerem svari pred priseljenci in islamizacijo, poslati na več kot 8000 naslovov, a mu ga je uspelo poslati le na okoli 1000.

Policija je tudi prepričana, da t. i. Vitezi templjarji, o katerih je govoril Breivik, niso obstajali. Breivik trdi, da se je s člani mreže srečeval med potovanji v tujino in da še vedno obstajajo aktivne celice.

Vidar Saether s kriminalistične policije pa je na sojenju dejal, da je Breivik potoval v tujino, da bi zasluži denar. Po njegovih navedbah je Breivik obiskal Liberijo, kjer je kupil diamante, v eni od baltskih držav pa je opral pol milijona kron (66.000 evrov).

Policija je opisala tudi, kako je Breivik nabavil opremo, ki jo je uporabil v napadih, med drugim orožje in material za izdelavo bombe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.