favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelovo nagrado za EU bodo prevzeli Van Rompuy, Barroso in Schulz

Deli na:
Nobelovo nagrado za EU bodo prevzeli Van Rompuy, Barroso in Schulz

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za mir bodo v imenu EU prevzeli prvi možje treh osrednjih institucij, Evropskega parlamenta, Evropskega sveta in Evropske komisije, je včeraj povedal predsednik parlamenta Martin Schulz. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa si želi, da bi bili na slovesnosti ob tem prisotni voditelji vseh članic.

Schulz je na novinarski konferenci po uvodnem pogovoru z voditelji držav in vlad unije, zbranimi v Bruslju, ocenil, da je to smiselno. O tem so se trije voditelji, poleg Schulza in Van Rompuya še Jose Manuel Barroso, po njegovih besedah dogovorili že na srečanju v torek zvečer.

Van Rompuy je sicer v uvodnem nagovoru ob začetku oktobrskega vrha unije izrazil željo, da bi se decembrske slovesnosti v Oslu udeležili vsi voditelji povezave. "Da bi obeležili ta veseli dogodek, upam, da se bodo lahko vsi voditelji držav ali vlad članic EU decembra udeležili slovesnosti v Oslu," je dejal Belgijec.

Schulz je včeraj pojasnil, da ga prisotnost voditeljev sicer ne moti. "Če želijo sodelovati na slovesnosti, je to dobro. Le kaj bi lahko imel proti? Če želi nek predsednik vlade priti v Oslo, da si ogleda slovesnost in zaploska, je to po moji oceni nekaj lepega," je dejal predsednik edine neposredno izvoljene institucije EU.



V Oslu sicer verjetno ni pričakovati predsednika britanske vlade Davida Camerona, ki se je že na novico o podelitvi Nobelove nagrade EU za razliko od nekaterih drugih voditeljev odzval zelo hladno, na Otoku pa je novica v evroskeptičnih medijih naletela tudi na posmeh.

Schulz je odgovarjal tudi na vprašanje, kaj namerava unija storiti z denarjem - letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron ali 940.000 evrov. Nagrade po njegovih besedah seveda ni mogoče razdeliti med dobrih 500 milijonov državljanov, prepričan pa je, da bo unija denar porabila za projekt, s katerim bo storila nekaj dobrega.

Odbor za podelitev Nobelove nagrade za mir je prejšnji petek sporočil, da bo to priznanje letos prejela EU za prispevek k miru in spravi, demokraciji in človekovim pravicam v Evropi ter ker je pomagala Evropo popeljati od celine vojne do celine miru.